Jednoduché triky s obyčejnou kuchyňskou solí. Nevěřili byste, co všechno dokáže!
Pravděpodobně se už mnozí z vás setkali s první pomocí při polití koberce či části oděvu červeným vínem. Aby vám skvrna nezůstala na politém místě navěky, nasypali jste na ni hromádku soli a ještě to pokapali čerstvou citronovou šťávou. Červená skvrna po vyčištění zázrakem zmizela. To ale zdaleka není jediné kouzlo, které sůl umí.
Zatočte se špínou a mastnotou
Ani mastné skvrny od rozšlapaných brambůrků, které vám zůstaly na koberci po divoké návštěvě dětí ze sousedství, nejsou žádnou tragédií. Brambůrky vysajte a na mastná místa použijte roztok soli s francovkou, v poměru 1:4. Koberec bude opět jako nový.
Pokud se vám něco přichytilo na žehličku, stačí opět troška soli. Přineste si staré noviny, posypte je solí a žehličku zapněte na maximum. Horkou žehličkou několikrát přejeďte přes noviny a nerovnosti ihned zmizí.
Houbička na nádobí by zasloužila také vaši péči. Není roztrhaná, a přesto se ji chystáte vyhodit? Zadržte. Dejte jí šanci přes noc, kdy ji ponoříte do solného roztoku vytvořeného ze čtvrt šálku soli a litru vody. To samé můžete udělat i s vaším mopem.
Vraťte nábytku jeho původní vzhled
Sůl vrací zašlou krásu i proutěnému nábytku. Jestli jste ho měli venku na zahradě, pravděpodobně přes léto zažloutl. Vezměte kartáč a vydrhněte ho slanou vodou, opět bude krásný a poslouží vám další roky. Proces můžete opakovat po každém létě.
Kolečka po sklenicích a lahvích odstraníte z nábytku solnou pastou, kterou vytvoříte opět jen ze soli a vody. Hadříkem budete přejíždět poničené místo, dokud kolečko nezmizí. Závěrem ošetříte nábytek běžnou leštěnkou. O čištění pomocí soli jsme psali také zde.
Milovníci květin se často potýkají s čistěním usazených proužků na stěnách vázy. Na houbičku stačí dát sůl a vnitřek vázy párkrát přejet. Pokud je váza úzká, pomůže štětka na vymývání lahví.
Dáváte-li přednost umělým květinám a vaše aranžmá nedrží tak, jak by mělo, dejte do nádoby sůl a přidejte trochu vody. Sůl vykrystalizuje a ztvrdne. Květiny budou stát, rozhodně se ani nehnou.
Sůl není jen dochucovadlo pokrmů
Už jste někdy připálili v hrnci mléko? Asi je zbytečné se ptát. Známý zápach a připálený hrnec není novinkou v žádné domácnosti. Pokud už se vám taková nepříjemnost stane, pak dno hrnce navlhčete a nasypte do něj sůl. Počkejte deset minut a poté hrnec vydrhněte. Sůl pohltí i zápach spáleniny.
A jak udržet otevřené mléko déle čerstvé? Vhoďte do kartonu s mlékem špetku soli a vložte zpět do lednice.
Krásně čerstvá můžou být i jablka, jejichž slupka se začala lehce scvrkávat. Jablka ponořte do mírně osolené vody, jejich hladký vzhled bude zpátky jako mávnutím kouzelného proutku.