Pozor na mýty o vytápění, každý se může nachytat!

 Dům 
15. listopadu 2017 12:35 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nechejte si zkontrolovat komín i kotel každý rok Shutterstock
Zima už se přihlásila o slovo, a tak u většiny domů čoudí komín a v bytech se topení nezastaví. Než se ale naplno vydáte vstříc do boje proti mrazům, nastudujte si mýty o vytápění. Každý jim totiž může podlehnout!

Dnešní doba se snaží starých kotlů zbavit a do popředí se dostávají novinky a vymoženosti všeho druhu. Nevěřte však tomu, že jsou moderní kotle zcela bez údržby. Naoak. I když se snižuje čas, který musíte kotli věnovat při samotném vytápění, musíte dávat pozor na kontrolu a servis řady elektronických prvků, které má. Každý rok je proto vhodný i pravidelný servis! To samé platí i pro komín!

Dalším omylem je, že při výběru vytápění je zásadní cena paliva. Pokud chcete dobře porovnat náklady na vytápění, cena paliva ani energie není vše. Liší se totiž i náklady na koupit a údržbu stejně jako celkové platby za energie. Říká se, že elektřina je čistý zdroj tepla, což také není úplně pravda. Pokud máte elektrokotel, z komína se sice nekouří, ale elektřina se může vyrábět v uhelných elektrárnách, kde se uhlí spaluje. V konečném důsledku to tak škodí ovzduší více.

Docela pravdivá není ani pověra, že při vytápění dřevem se musí pořád přikládat. Nutné je to například u krbu, ale něco jiného je kotel vylepšený o akumulační nádrž, který vydrží i několik dní. Mluví se i o tom, že je drahé vytápění přímotopy. Vytápění elektřinou sice patří mezi dražší, takže se nevyplatí u běžných domů. Pokud ale máte úsporný dům, nemusí to tak vždycky být. Rozdíly v nákladech totiž bývají minimální, ale přímotopy koupíte levně. Hodí se také tam, kde se topí jen občas.

Každý si asi v dětství doma nebo alespoň u prarodičů zažil, že musel držet kbelík u topení, ze kterého se vypouštěla voda. Tím se měl z oběhu dostat vzduch a topení líp topit. Dnes jsou však radiátory z pevných materiálů a dobře utěsněné. Vypouštění vody může být příčinou koroze vnitřních částí a díky vypouštění a napouštění se může zhoršovat. O úspoření za vytápění rekuperací jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve