Neutrácejte za drahé samozavlažovací květináče, vyrobte si je doma

 Dílna 
14. listopadu 2017 10:04 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
O květiny je potřeba se pravidelně starat Shutterstock
Květiny jsou krásnou dekorací každého domu či bytu, ale potřebují pravidelnou zálivku. Ale komu se čas od času nestane, že na pokojové rostlinky prostě zapomene. Řešením jsou samozavlažovací květináče. My vám poradíme, jak si takový květináč vyrobíte doma a nebude vás to stát vůbec nic.

Samozavlažovací květináč má bezesporu své přednosti. Kytkám vydrží vláha i několik dnů a vy můžete klidně odjet třeba na dovolenou. Jednou z variant je pěstovat květiny hydroponní metodou, o které jsme psali zde. Pokud ale nejste jejím zastáncem, tak věřte, že výroba samozavlažovacího květináče doma je záležitostí několika málo minut.

Květináče, vrtačka, tkaničky

Sežeňte si dva květináče, jeden musí být o jednu velikost větší a vyšší, keramzit a netkanou textilii. Potřebovat ještě budete pár knotů, ale bohatě budou stačit i tkaničky od bot. Pokud máte doma kutila, určitě najdete vrtačku, ale pokud ji nemáte, stejně dobře vám poslouží šroubovák.

Postup:

Vezměte si menší květináč, otočte jej dnem vzhůru a vyvrtejte do něj několik otvorů. Pokud nemáte vrtačku, použijte šroubovák či jiný ostrý nástroj. Počet děr závisí čistě na vás, ale myslete na to, že méně někdy znamená více. V průměru pět knotů odpovídá jednomu stocentimetrovému truhlíku. Dírami protáhněte knoty a na vrchu je zauzlujte. Dno květináče pak pokryjte vrstvou keramzitu. Ten zajistí, že kořeny budou lépe dýchat.

Dbejte ale na to, aby vám knot sahal až nad něj a byl tak ve styku se substrátem. Na keramzit dejte kus textilie, která bude sloužit jako filtrační vrstva. A pak už nasypejte substrát a zasaďte květinu. Osázený květináč nakonec umístěte do druhého obalu, do kterého dáte dostatečnou zásobu vody, ale ne zase tolik, aby květináč plaval. Stejným způsobem si můžete vytvořit doma i samozavlačovací truhlíky pro venkovní rostliny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve