Pěstujte nenáročnou „sloní nohu“

 Zahrada 
05. prosince 2017 12:02 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Tuto rostlinu můžete někomu také darovat k Vánocům Shutterstock
Se svým baňatým kmínkem a splývajícími listy je Beaucarnea recurvata neboli lidově česky „sloní noha“ půvabná rostlina, která je zároveň nenáročná na údržbu. Péči o ni zvládne každý. Zde je pár tipů, jak na to.

Kdyby vás k pořízení nepřesvědčil vzhled rostliny ani její nízká náročnost, plusové body má také za to, že roste pomalu, a proto vám doma vydrží i několik desítek let. Pokud máte zkušenost s kaktusy a sukulenty, péče o ni je obdobně nenáročná.

Zatímco venku může dorůstat až šest metrů, vevnitř bývá pěstována podobně jako bonsai. Pokud ji máme venku, mohou se během léta objevit i květy. V normálních domácích podmínkách ale pravděpodobně kvést nebude, ani nevyroste více než metr.

„Sloní nohy“ dávají přednost světlému místu s teplotou, která v noci neklesá pod 7 °C. I když se rostlině nejvíc daří na přímém slunci, bude tolerovat i slabší světlo, akorát poroste ještě pomaleji. Protože pochází z pouště, není nutná přílišná vlhkost. Není ale dobré umisťovat ji někam, kde je průvan nebo blízko ke klimatizaci, protože kvůli tomu by mohly seschnout listy.

I když máte rostlinu uvnitř, můžete ji na léto přestěhovat ven. Přemisťování ale proveďte postupně a přineste ji zpátky domů, jakmile teplota klesne pod 4 °C.

Jak už bylo zmíněno výše, péče je podobná jako o kaktusy nebo sukulenty. Můžete ji zasadit do substrátu určeného pro tyto rostliny do květináče s dobrým odtokem. Mezi zalíváním nechte substrát dobře vyschnout. Vodu lijte, dokud nezačne zespod vytékat. Rostlina má schopnost vodu uchovávat ve svém baňatém kmínku, proto se nic nestane, když ji občas zalít zapomenete. Pokud si ale všimnete hnědnoucích listů nebo seschnutého kmínku, rostlina už opravdu potřebuje vláhu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod