Předpěstujte si některé druhy zeleniny v kartonech od vajec či jogurtových kelímcích

 Zahrada 
02. března 2021 12:59 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Běžně by skončily v koši, nyní dostávají druhou šanci Depositphotos
Nastává čas pro předpěstování některých druhů zeleniny, například rajčat, okurek a paprik. Mnozí zahrádkáři mají své osvědčené postupy, jak si připravit kvalitní a silné sazenice, které později vysadí do záhonu. Využívají k tomu i pomůcky, které by jinak skončily v koši.

Přinášíme vám zajímavý postup, při kterém využijete tři pomůcky, jež máte doma, nebo které si nasbíráte. 

Proložky od vajec

Pro začátek budete potřebovat proložky od vajec, ideálně na 10 kusů. Do nich si připravíte směs zeminy a biohumusu, kterou je třeba dostatečně přimáčknout, a do ní vysejete nejlépe předklíčená semínka. Doporučujeme je rosit odstátou vodou. Nepoužívejte konvičku, protože proud vody by mohl semínka vyplavit. Proložky umístěte na okno, ale ne nad topení, aby půda zbytečně nevysychala. Můžete je také překrýt mikrotenovým sáčkem s několika otvory pro proudění vzduchu, čímž budete suplovat funkci pařeniště či skleníku.

Kelímky a krabice od nápojů

V této podobě necháte rostlinky do chvíle, kdy dorostou do 6 až 8 centimetrů. Poté si připravte kelímky od jogurtu, do jejichž dna uděláte otvory pro odtok přebytečné vody. Mírně vzrostlé sazeničky do nich přesaďte. Jakmile dosáhnou 17 až 20 centimetrů, přijde na řadu další přesazení, a to do vymytých krabic od mléka či džusů. Těm odstřihněte horní část a do dna opět udělejte několik otvorů. Když dorostou do výšky asi 25 centimetrů, krabici opatrně odstraňte a rostliny i s celým kořenovým balem zasaďte na stanoviště v zahradě. Čtěte také: Obaly od vajec skýtají ohromné možnosti. Vyrobíte z nich designové kousky.

Rady k pěstování

Zahrádkáři se shodují, že je výhodnější, když kořeny směřují k jihu. V tuto chvíli k rostlinkám umístěte také vhodnou oporu, aby se například vlivem větru nepolámaly a vaše práce tak nepřišla vniveč. Důležitá je bohatá zálivka přímo ke stonkům, nikoliv na celou rostlinu. Zalévejte opatrně, aby se od rostlin zbytečně neodplavovala zemina. Pokud bude panovat horké a suché počasí, počítejte s vydatnou zálivkou ráno či večer, nikdy ne přes poledne.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47