Pravý vaječný likér připravený doma je sladký a jemný
Vaječný likér se pil již ve středověké Anglii, kde byl oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Chudší lidé ho pili méně nebo vůbec. Důvod je prostý - nemohli si ho dovolit. Brandy a vejce, které se pro výrobu vaječného likéru používaly, byly v té době velmi drahé. Dnes je ale situace jiná a vaječný likér nebo chcete-li koňak si může vyrobit každý.
Receptů je skoro jako chutí - spousta
Návodů na přípravu vaječného likéru je opravdu hodně. Podívejme se na recept, který je v České republice jedním z nejčastěji používaných.
Potřebovat budeme:
- balení slazeného kondenzovaného mléka
- balení neslazeného kondenzovaného mléka
- jeden pytlíček vanilkového cukru
- šest žloutků
- 100 gramů moučkového cukru
- 0,5 litru rumu
- hrnek obyčejného mléka či smetany
Příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času
Žloutky společně s vanilkovým a moučkovým cukrem vyšleháme. Připravíme si vodní lázeň, do které kromě vyšlehaných žloutků přidáme také slazené a neslazené kondenzované mléko, případně i smetanu nebo obyčejné mléko. Krém dále šleháme a zahříváme, aby syrové žloutky prošly tepelnou úpravou. Ovšem pozor, krém se nesmí vařit.
Když máme prohřáto, necháme zchladnout a poté přidáme rum. Opět krém šleháme. Nakonec vaječný likér nalijeme do láhve, zavřeme a uložíme do chladu uležet. "Vaječňák" nepatří k trvanlivým potravinám. Po otevření se doporučuje rychle vypít, což ale většinou nebývá problém.
Komu se nechce vaječný likér připravovat a čekat, až se uleží, může si ho koupit v obchodě už hotový. Je to samozřejmě snazší. Nevýhody ale převažují. Likér si nepřipravíte přesně podle svojí chuti. Navíc domácí vaječňák chutná lépe než kupovaný.