Pravý vaječný likér připravený doma je sladký a jemný

Vaječný likér je oblíbeným pitím nejen o svátcích
📷
Další 2 fotografie v galerii
 Dům 
12. prosince 2017 14:33 / Shutterstock
  6   0
Vánoce si nelze představit bez vaječného likéru. Správně připravený "vaječňák" vaše blízké zahřeje a pohladí po duši. Určitě se po něm neopijete a zároveň si užijete sváteční atmosféru. Pravý vaječný likér připravený doma je sladký a jemný.

Vaječný likér se pil již ve středověké Anglii, kde byl oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Chudší lidé ho pili méně nebo vůbec. Důvod je prostý - nemohli si ho dovolit. Brandy a vejce, které se pro výrobu vaječného likéru používaly, byly v té době velmi drahé. Dnes je ale situace jiná a vaječný likér nebo chcete-li koňak si může vyrobit každý.

Receptů je skoro jako chutí - spousta

Návodů na přípravu vaječného likéru je opravdu hodně. Podívejme se na recept, který je v České republice jedním z nejčastěji používaných.

Potřebovat budeme:

  • balení slazeného kondenzovaného mléka
  • balení neslazeného kondenzovaného mléka
  • jeden pytlíček vanilkového cukru
  • šest žloutků
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 0,5 litru rumu
  • hrnek obyčejného mléka či smetany

Příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času

Žloutky společně s vanilkovým a moučkovým cukrem vyšleháme. Připravíme si vodní lázeň, do které kromě vyšlehaných žloutků přidáme také slazené a neslazené kondenzované mléko, případně i smetanu nebo obyčejné mléko. Krém dále šleháme a zahříváme, aby syrové žloutky prošly tepelnou úpravou. Ovšem pozor, krém se nesmí vařit.

Když máme prohřáto, necháme zchladnout a poté přidáme rum. Opět krém šleháme. Nakonec vaječný likér nalijeme do láhve, zavřeme a uložíme do chladu uležet. "Vaječňák" nepatří k trvanlivým potravinám. Po otevření se doporučuje rychle vypít, což ale většinou nebývá problém.

Komu se nechce vaječný likér připravovat a čekat, až se uleží, může si ho koupit v obchodě už hotový. Je to samozřejmě snazší. Nevýhody ale převažují. Likér si nepřipravíte přesně podle svojí chuti. Navíc domácí vaječňák chutná lépe než kupovaný.

Jan Novák | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Dokonalé kousky ráje na naší planetě: To jsou pláže v Karibiku

Věda & Vesmír

Vědci odhalili gigantické prohlubně v Jupiteru. Některé z nich mají hloubku až 130 tisíc kilometrů

Bydlení

Pořizujete si elektrický zubní kartáček? Poradíme, která kritéria jsou nejdůležitější

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Zavřít reklamu