Nejlepší přítel člověka vám může zachránit život. Psi vyčenichají i rakovinu

 Mazlíčci 
04. února 2018 08:48 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pes s jemným čichem je schopen rozpoznat nemoc již v raném stádiu  Shutterstock
O psovi se říká, že je nejlepším přítelem člověka. Aniž si to uvědomujeme, platí to doslova. Psí čenich totiž dokáže vycítit rakovinu v páníčkově těle a zachránit mu tím život. Proto není radno podceňovat varovné chování čtyřnohého mazlíčka a raději zajít k lékaři.

Vědci zjistili, že pes pozná příznaky nemoci u člověka i pomocí pachu. Lidé nemají šanci změnu postřehnout, ale zvíře zaznamená i sebemenší odchylku, jelikož jeho čich je mnohonásobně vyvinutější než lidský. Psi neomylně poznají u člověka například rakovinu plic. Dech pacientů s rakovinou plic má totiž odlišné látkové složení než dech zdravých lidí. Domácí mazlíček s jemným čichem je schopen rozpoznat rozdíl již v raném stádiu nemoci.

Upozorní včas

Domácí mazlíček rozpozná nemoc nejčastěji u svého páníčka než u cizí osoby, protože znají pach svého majitele, a tak velmi citlivě reagují, když nastane nějaká změna. Při takovém zjištění se snaží na nemoc nějakým způsobem upozornit. Pokud se pes stále častěji zaměřuje na nějakou část vašeho těla, raději navštivte lékaře.

Například u majitelky s rakovinou kůže zvíře stále očichávalo zvětšené mateřské znaménko na noze. Následně jej začal dokonce olizovat. V tomto případě žena navštívila lékaře, který odhalil rakovinu kůže v počátečním stádiu. I štěkáním pes upozorňuje na možnou nemoc. U rakoviny prsu můžete očekávat štěkání a neustálé očichávání prsu. Pokud vás zajímá, jak se postarat o psa s onemocněním srdce, přečtěte si náš článek zde.

Psi dokážou páníčka upozornit na epileptický záchvat už dvacet minut před jeho začátkem. Díky tomu má člověk čas najít vhodné místo a na záchvat se připravit. Speciálně vycvičení psi dávají lidem určitý druh signálu. Například se snaží upozornit tím, že člověka tlačí ke zdi, aby případně zamezili nepříjemnému pádu na zem při záchvatu. Někteří zase olizují páníčkovi ruku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod