Staví se váš pes hlavou proti zdi? Může mu jít dokonce i o život!

 Mazlíčci 
05. září 2017 08:20 / Natálie Nová
  1
📷
2 fotografie v galerii
Pes, který tiskne hlavu proti zdi, může být vážně nemocný. Pinterest
Jestliže jste někdy viděli svého psa opírat se hlavou o zeď, zcela jistě se vám tím snaží naznačit, je s jeho tělem něco v nepořádku. Ačkoliv se toto chování vyskytuje jen vzácně, rozhodně byste mu měli věnovat pozornost, pokud jej u svého psa pozorujete.

Pes nemusí stát pouze u zdi, ale u jakéhokoliv tvrdého materiálu, proti kterému vyloženě tlačí vrchol své hlavy. Takřka vždy to znamená závažné onemocnění.

Jaké nemoci chování způsobují

Tlačení hlavy proti zdi je způsobeno silnou bolestí hlavy, která může mít několik důvodů. Mnoho nemocí se projevuje právě bolestí hlavy, ale nejčastěji toto chování spojujeme s jaterní encefalopatií (onemocněním jater). Játra odstraňují toxiny z krevního oběhu a když nefungují správně, mohou naopak zapříčinit jejich nárůst. Zvýšení množství toxinů se pak projevuje právě tlakem uvnitř hlavy.

Existují ale i další důvody, proč může pes takto jednat. Může se jednat o vadu na mozku, nádor na mozku, trauma hlavy, zánětlivé a infekční typy meningitidy a encefalitidy a obecně jakýkoliv úraz hlavy.

Další příznaky onemocnění

V závislosti na základní příčině bolesti hlavy se pravděpodobně objeví i další příznaky. I když je toto chování vzácné, nejčastěji odejdete s diagnózou onemocnění jater. Tuto nemoc poznáte i podle zežloutnutí očního bělma a dásní, náhlého úbytku na váze, častého močení, zvýšeného příjmu tekutin nebo dokonce letargie.

Existuje prevence?

Ne tak úplně. Vždy záleží na příčině bolestí. Pokud ji způsobuje například infekční encefalitida, vhodnou prevencí je udržovat své zvíře očkované nejen proti vnějším a vnitřním parazitům a pravidelně navštěvovat veterinárního lékaře.

Jaká je prognóza

Prognóza závisí hlavně na základní příčině. Mnoho věcí se dnes dá už léčit, jen na ně musíte přijít včas. To je pak ve většině případů jisté, že se váš mazlíček pomocí medikamentů uzdraví. Obecně platí, že čím dříve budete léčbu po svém doktorovi požadovat, tím rychleji a lépe se váš pes z nemoci dostane. Přehlížení příznaků a oddalování návštěvy ordinace může vašeho psa stát i život.

Když jde o život

Jakmile spatříte svého psa, jak tiskne hlavu přímo proti zdi, nebo jinému tvrdému materiálu, zbystřete. Jakmile ho uvidíte chování opakovat, okamžitě jeďte k veterináři.

Zbytečně ale neplašte

Snažte se ale zachovat klidnou hlavu. Pes, který klidně leží podél zdi je nejspíš jen unavený, nebo se chladí. Pes, který pokládá hlavu do vašeho klína, na židli, nebo se i opírá hlavou o gauč a vypadá u toho spíš unaveně, nejspíš jen relaxuje. Ani pes, který tiskne hlavu na vaše nohy není nemocný, ale snaží se jen získat vaši pozornost. Sledujte i ostatní příznaky, než vyrazíte k veterináři. Vždy ale platí, že je lepší zbytečný výjezd, než něco zanedbat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47