Přemýšlíte o vlastních slepicích? Jděte do toho, vyplatí se to!

 Ostatní 
03. ledna 2018 12:00 / Marcela Plachá
  14
📷
5 fotografií v galerii
Šťastné slepice můžete mít i na vaší zahradě Shutterstock
Zajímáte se o zdravou stravu a řešíte, kde brát čerstvá vajíčka? Pokud se ve vaší blízkosti nenachází farmář s domácími vejci a máte větší zahradu, pusťte se do chovu sami.

Přemýšlíte o vlastních slepicích? Jděte do toho. Šťastné slepice na vaší zahradě se vám odvděčí vajíčkem plným vitaminů. Pokud máte prostor, který byste mohli pro slepice vyčlenit, nebojte se s chovem začít. Získáte nejen čerstvá vajíčka, ale můžete navíc udělat dobrý skutek. Můžete osobně zachránit slepice před jistou smrtí a dopřát jim ještě několik let spokojeného života.

Dobrý skutek pro slepice v nouzi

V České republice existují organizace, které zachraňují slepice z velkochovů a nabízí jejich odkup. V určený den je pak možné si na smluveném místě slepice vyzvednout. Slepice jsou často v ubohém stavu, většinou nemají skoro žádné peří. Pokud byste si chtěli slepice vyzvednout v chladnějších měsících, musíte jim zpočátku zajistit teplou místnost s venkovním výběhem.

Někteří šikovní chovatelé slepicím pletou svetry, které slouží v prvních měsících jako ochrana před zimou. Peří slepicím časem doroste, a pokud jim poskytnete dobrou stravu, teplo, výběh a trochu lásky, budou z nich zanedlouho výstavní kousky. Jestli nemáte teplou místnost, je lepší začít s chovem v letních měsících. O chovu slepic jsme psali také zde.

Výběr správného kurníku

Před koupí nepodceňujte ani výběr kurníku. Možná se vám zdá nejpěknější a nejekologičtější klasický zateplený dřevěný kurník, na trhu jsou však i jiné varianty. Pokud trochu zapátráte, určitě vás zaujme praktické obydlí z recyklovaného plastu. Oproti dřevěnému kurníku má své výhody, které chovatele začátečníky ani nenapadnou.

Plusy plastového kurníku

  • Plastový kurník si překvapivě udrží správnou teplotu v létě i v zimě. Samozřejmě pouze při správném počtu slepic. Ty si v kurníku dokáží samy vytvářet ideální teplo. Když je jich v prostoru málo, tak se nezahřejí, při velkém množství jim v létě může být naopak horko. Když zateplíte dřevěný kurník, často se v něm pak drží vlhkost, množí se plísně a slepice trpí různými respiračními chorobami.
  • Kurník z recyklovaného plastu vydrží až 30 let. Není třeba ho natírat. Odpadá práce s výměnou prohnilých částí. Použitý materiál se dá po letech znovu recyklovat.
  • Snadno se čistí, můžete ho jednoduše vystříkat hadicí. Třeba v případě, kdy slepice napadnou čmelíci, se plastový domek snadno vydesinfikujete, ale zateplený dřevěný kurník je skoro nemožné vyčistit.
  • Má velmi dobře řešenou ventilaci.
  • Západky i veškerý použitý materiál je konstruován tak, aby se přes něj nedostali žádní predátoři, třeba lišky nebo kuny. Materiál není možné nijak prokousat.
  • Jednoduše se rozebírá, pokud ho chcete přesunout na jiné místo.

I když je kurník z recyklovaného plastu dražší, tak z dlouhodobého hlediska není jeho cena vysoká. Atraktivní dřevěné levné kurníky z Číny vám vydrží maximálně dvě sezony.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008