Pár jednoduchých rad, jak si můžete doma zajistit efektivní vytápění

 Dům 
05. listopadu 2020 11:42 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jen dobře seřízené topení odvede očekávanou službu Depositphotos
Topná sezona znovu přiměla majitele kotlů, aby připravili vše potřebné k zajištění tepelného komfortu své domácnosti či firmy. Kromě obstarání vhodného paliva je nutné se zabývat i stavem topného zařízení. Pravidelně je nutné čistit spalinové cesty a jednou za tři roky je u kotle na pevná paliva povinné zajistit kontrolu technického stavu a provozu.

Kromě technické stránky topení by lidé měli věnovali pozornost i tomu, jaká paliva volí. Každý chce dýchat ovzduší co nejméně znečištěné zplodinami z komínů. Vyhněte se proto spalování plastů, chemikálií, dřevotřísky nebo lakovaného dřeva. V žádném domácím topeništi se totiž nevytvářejí teploty dostatečně vysoké, aby se toxické látky bezpečně zlikvidovaly. A zdravotní riziko je určitě větší než přínos z takto vytopeného domova.

Nezapomeňte na zákonné kontroly

Zákon o ochraně ovzduší ukládá povinnost provádění kontroly technického stavu a provozu všem provozovatelům kotlů na pevná paliva, které jsou připojené k teplovodní soustavě ústředního vytápění. Totéž se vztahuje i na kamna či krbové vložky s výměníkem. Kontrolu může provést výhradně odborně proškolený revizní technik. Kontakt na nejbližší oprávněnou osobu mohou lidé získat v databázi Ministerstva životního prostředí.

K čistění spalinové cesty by mělo u kotle na pevná paliva o výkonu do 50 kW při celoročním provozu docházet třikrát ročně, při sezonním provozu by se mělo čistit dvakrát za rok. Jednou ročně by se pak měla uskutečnit kontrola spalinové cesty.

Rady, jak zajistit efektivní vytápění

Pokud chcete vytápět co nejefektivněji, je třeba se držet následujících rad. Pokud se vám zdá, že radiátory méně topí, může jít o špatně seřízenou regulaci nebo nedostatečně odvzdušněné radiátory. V těchto případech je nutné zasáhnout okamžitě. Nejekonomičtější provoz zajistí pouze perfektně udržovaná a seřízená topná soustava. Případné nedostatky mohou mít některou z následujících příčin:

Nastavení termoregulačních ventilů

Moderní radiátory jsou vybaveny termoregulačními ventily, které umožňují individuální nastavení teploty. Proto při nedostatečné teplotě radiátoru jako první zkontrolujte, jestli tento ventil není uzavřen. Pro dosažení maximální životnosti se doporučuje ventily na letní období zcela otevřít a při zahájení topné sezony pak nastavit do požadované polohy.

Odvzdušnění radiátorů

Odvzdušnění je možné provést kdykoli během topné sezony, nejen před jejím zahájením. Pokud máte pocit, že radiátory topí méně a už jen na dotek je v tomto případě zřejmé, že se v zavzdušněném radiátoru teplo nerozprostírá rovnoměrně, je potřeba jej odvzdušnit.

Každý moderní radiátor má odvzdušňovací ventil, který pomocí patřičného klíče otevřete a vypustíte vzduch. Poté, co z radiátoru přestane vycházet vzduch (ustane syčení), a začne z něj volně vytékat voda, ventil opět uzavřete. Doporučuje se začít od nejníže položených radiátorů a skončit u těch nejvýše položených. Princip je tedy jasný, dostat z radiátorů nežádoucí vzduch pryč. Někdy je třeba odvzdušňování i několikrát opakovat, než se všechen vzduch ze soustavy uvolní ven. Pod otevřeným ventilem samozřejmě držte dostatečně velkou nádobu na unikající tekutinu.

Jiná příčina

Pokud ani opakované odvzdušnění radiátorů nevede k žádoucímu výsledku, může být příčinou nedostatečně teplých radiátorů závada na topném systému v domě či na samotných topných tělesech (např. zanesení), anebo může jít o závadu v předávací stanici. V takových případech je již nutné obrátit se na odbornou firmu. O tom, k čemu všemu jsou dobré kryty na radiátory, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47