Sušené maso je skvělá pochoutka plná energie. Zvládnete ho připravit i doma

 Ostatní 
17. ledna 2018 09:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sušené maso je velmi zdravé Shutterstock
Sušené maso, známé také jako jerky, si můžete klidně udělat i sami doma. Rozhodně vás to přijde levněji než v obchodě a získáte tak skvělou pochoutku. Příprava sušeného masa je velmi jednoduchá a zvládne to každý.

Plátky sušeného masa zná většina lidí pod názvem jerky. Jde o severoamerický způsob sušení masa. Slovo jerky vzniklo odvozením od španělského ch‘arqui. Takto nazývali první španělští kolonizátoři plátky sušeného masa, které si sušili na svých lodích. Dobře udělané jerky je příjemně suché, slané a plátky jsou tenké. Nejčastěji se připravuje z hovězího masa, ale i vepřového, kuřecího, jeleního či rybího. O tom, jak doma udělat uzené maso, jsme psali zde.

Na sušeném mase si mnoho lidí pochutnává jen tak. Toto maso se ale vyplatí jíst hned z několika důvodů:

  • je naprosto ideální pro sportovní a outdoorové aktivity
  • skvělé je pro všechny, kteří se snaží jíst kvalitně a zdravě
  • nenahraditelné je při dietách
  • sušené maso je jedinečné svým obsahem bílkovin, nízkým obsahem tuků a sacharidů
  • jedinečná chuť sušeného masa nabízí gurmánský zážitek
  • sušené ryby a mořské plody jsou cenným zdrojem minerálů a vitaminů

Indiáni maso sušili buď na velkých roštech na slunci, nebo pod sedlem přímo na těle koně. Dnes se upravuje průmyslově ve velkých sušácích. Tuto pochoutku s vysokou nutriční hodnotou si ale můžete snadno připravit i sami doma.

Potřebné ingredience

  • Libové maso podle chuti (hovězí, vepřové, kuřecí...)
  • Sojová omáčka
  • Worcestr
  • Dva stroužky česneku
  • Celý pepř
  • Sůl

Pracovní postup

Maso zvolte podle chuti, někdo dává přednost hovězímu (stačí levnější přední, ale musí být libové, bez šlach a blan), ale klidně vyzkoušejte i vepřovou variantu (vepřová kýta, plecko) nebo kuřecí či krůtí. Pokud pořídíte asi 1,2 kg masa a k sušení použijete sušičku ovoce, vystačí vám toto množství přibližně na pět pater.

Maso nakrájejte ostrým nožem na plátky cca 1 až 3 mm tenké. Někdo nechává maso před krájením napůl zmrazit, aby pak šly plátky lépe krájet. Někdo to ale zvládá i bez toho. Lepší je krájet maso proti vláknu, ale můžete i po vláknu.

Asi 12 lžic sojové omáčky smíchejte s pěti lžícemi worcestrové omáčky, dvěma lžícemi soli (soli dejte méně, pokud použijete sojovou omáčku se solí), dvěma lžícemi celého pepře (někdo dává i hrubě drcený) a česnekem. Marinádu si ale klidně přizpůsobte podle vlastní chuti. Někdo přidává i grilovací koření, někdo vynechává pepř a někdo zase maso do marinády vůbec nenakládá - když plátky vyskládá do sušičky, jen je z jedné strany posolí. Záleží tedy jen na vás.

Pokud maso do marinády naložíte, nechte ho v ní odpočívat nejlépe přes noc, minimálně pak čtyři hodiny. Zkušení kuchaři ale radí s kořením šetřit, obzvláště pokud si maso připravujete na nějakou náročný výšlap do hor - koření má totiž v sušeném mase velmi výraznou chuť a pusa vás pak může pálit tak, že během chvilky vypijete ze zoufalství vodu, kterou jste původně měli na několik dní.

Sušit můžete maso mnoho způsoby, ale nejjednodušší je použít sušičku ovoce. Ideálně takovou, kde lze nastavit teplotu. Neměla by mít víc než 60 - 70 °C. Sušte přibližně 6 až 8 hodin. Každý má maso rád jinak vysušené - někdo ho považuje za hotové, když se dá příjemně ohnout jako ucho od dámské kožené kabelky, jiný zase upřednostňuje, když jde maso lehce zlomit. Sami si musíte vyzkoušet, jaká úprava vyhovuje právě vám.

V průběhu sušení alespoň jednou nebo dvakrát prohoďte sušící pláty. Tlustší kousky masa nechte sušit o něco déle.

Jde to i bez sušičky

Pokud nemáte k dispozici sušičku ovoce, nezoufejte, maso můžete usušit i v troubě. Napichujte maso na špejle po 7 až 8 plátcích na jednu špejli, kterou položíte na rošt tak, aby se maso vzájemně nedotýkalo.

Do předehřáté trouby na 80 °C vložte rošt s masem a udržujte teplotu po dobu cca 40 minut. Po 40 minutách snižte teplotu na 50 až 55 °C, teplotu udržujte 7 až 10 hodin, dokud se maso nezačne lámat.

Z masa odkapává šťáva, takže je dobré dát pod něj plech s pečícím papírem. Někdo také doporučuje dát do dvířek třeba vařečku, aby mohla z trouby odcházet nežádoucí vlhkost.

Ať už maso usušíte v sušičce nebo troubě, hotové ho skladujte ve vzduchotěsně uzavíratelné nádobě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47