Tvaroh ze sladkého mléka

 Ostatní 
13. května 2016 23:36 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Z mléka si snadno vyrobíte domácí tvaroh, a to jak měkký, tak tvrdý na strouhání.  Internet
Pokud máte doma hodně mléka a toužíte vyzkoušet tajnou recepturu – jak doma vyrobit tvaroh, jste tu správně.

Příprava:

Nejlepší je použít kvalitní čerstvé mléko (minimálně 2 litry) od farmáře nebo z mléčného automatu. Pokud ta možnost není, lze použít i čerstvé mléko z obchodu. To musí být plnotučné a je dobré jej ještě smíchat se smetanou (s obsahem tuku 10 %). Mléko se nechá zkysnout při pokojové teplotě. Nemusí být zkyslé úplně tak, že se odděluje syrovátka, stačí, když je nakyslé. Obecně lze říct, že stačí mléko nechat stát do druhého dne.

Postup:

Druhý den mléko pomalu zahřejeme. Měkký tvaroh asi na 40 °C, tvrdý tvaroh klidně na 50-55 °C. Čím je teplota vyšší, tím bude tvaroh tvrdší a sušší. Měkký tvaroh necháme po zahřátí přiklopený pokličkou pomalu vychladnout. Po vychladnutí se slije syrovátka, kterou můžeme použít na domácí chléb, kdo má rád, může vypít. Tvaroh se nechá okapat na cedníku nebo sítku, případně jej lze vymačkat přes plátno, a je připravený k jídlu.

Tvrdý tvaroh ještě horký scedíme a zatížíme talířkem.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda