Jak připravit výborné kysané zelí
Proč kysané zelí
Kysané zelí je výborným zdrojem vitamínu C a dalších látek, které jsou potřebné pro naše zdraví. Kysané zelí je výborným prostředkem proti rakovině plic, jater, tlustého střeva a prsu. Obsahuje také velké množství bakterií, které mají osídlit naše střevo a dobře v něm působí.
Co potřebujeme
Zelák, čili nádobu na kysané zelí. Krouhač na zelí, sůl, cibuli, kmín. Někdo dává i jablka, ale není to vůbec nutné.
Postup
Zelí nakrouháme a po vrstvách klademe do „zeláku“. Solíme, posypeme cibulí a kmínujeme podle chuti. Důležité je, zelí důkladně mačkat. Čím více mačkáme, tím kvalitnější zelí získáme. Přebytečnou tekutinu odebíráme, ale dbáme na to, aby zelí zůstalo stále pod vodou. Během kvašení se hodí teplota kolem 15 stupňů. Po několika týdnech může být zelí i ve větším chladnu. Je vykvašené a můžeme ho konzumovat.
Doporučení
Vždycky dbáme na to, aby zelí bylo ponořené. V průběhu skladování toho můžeme docílit tak, že si svaříme potřebné množství vody se solí a po vychladnutí tímto roztokem zelí doléváme. Vodu dáváme i do štěrbiny ve víku hrnce. Voda tam zabrání přístupu vzduchu. Kvašení se tak nezvrhne v proces kažení.