Jak připravit výborné kysané zelí

Kysané zelí se hodí k masu i samostatně.
 Ostatní 
31. srpna 2017 14:31 / Shutterstock
  0   0
Připravit si výborné kysané zelí není tak složité, jak se může na první pohled zdát. Poradíme, jak postupovat, abyste měli celou zimu co jíst a měli dostatek vitamínů.

Proč kysané zelí

Kysané zelí je výborným zdrojem vitamínu C a dalších látek, které jsou potřebné pro naše zdraví. Kysané zelí je výborným prostředkem proti rakovině plic, jater, tlustého střeva a prsu. Obsahuje také velké množství bakterií, které mají osídlit naše střevo a dobře v něm působí.

Co potřebujeme

Zelák, čili nádobu na kysané zelí. Krouhač na zelí, sůl, cibuli, kmín. Někdo dává i jablka, ale není to vůbec nutné.

Postup

Zelí nakrouháme a po vrstvách klademe do „zeláku“. Solíme, posypeme cibulí a kmínujeme podle chuti. Důležité je, zelí důkladně mačkat. Čím více mačkáme, tím kvalitnější zelí získáme. Přebytečnou tekutinu odebíráme, ale dbáme na to, aby zelí zůstalo stále pod vodou. Během kvašení se hodí teplota kolem 15 stupňů. Po několika týdnech může být zelí i ve větším chladnu. Je vykvašené a můžeme ho konzumovat.

Doporučení

Vždycky dbáme na to, aby zelí bylo ponořené. V průběhu skladování toho můžeme docílit tak, že si svaříme potřebné množství vody se solí a po vychladnutí tímto roztokem zelí doléváme. Vodu dáváme i do štěrbiny ve víku hrnce. Voda tam zabrání přístupu vzduchu. Kvašení se tak nezvrhne v proces kažení.

Bronislava Silná | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Izrael stojí za návštěvu. Než se tam vydáte, měli byste vědět, co v této zemi raději nikdy nedělat

Věda & Vesmír

Vědci vytvořili nepotopitelný kov. Může představovat klíčový materiál nové generace lodí

Bydlení

Jak vyčistit odpad, aniž byste museli volat instalatéra

Zavřít reklamu