Jak snadno, rychle a velmi účinně provonět zapáchající koberec

 Dům 
12. ledna 2018 07:39 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Zápach z koberce je hodně nepříjemný Shutterstock
Máte doma nebo na chatě zasmrádlý koberec a nevíte si s ním rady? Můžete si doma vyrobit vlastní osvěžovač. Je to snadné, rychlé a velmi účinné.

Způsobů, jak zapáchající koberec příjemně provonět, existuje několik. Každému se osvědčila jiná metoda, je proto třeba je vyzkoušet a zjistit tu pravou pro vás. O tom, jak vybrat pro domov správný osvěžovač vzduchu, jsme psali zde.

Příčiny smradu v koberci

Než se do provonění koberce pustíte, měli byste si uvědomit, co nepříjemný zápach způsobilo. Zatuchlinou koberec smrdí většinou v případě, že je umístěný v trvale vlhkém a nevětraném prostředí. V takovém případě je dobré zvážit, zda koberec nedat jinam. Boj se zápachem jinak bude doslova nekonečný.

Někdy může být zápach způsobený špatným způsobem mokrého čištění nebo nedostatečným větráním.

Je třeba také dbát na čistotu. Pokud necháte na koberci rozkládat zbytky potravin, zápachu se nikdy nezbavíte. Totéž platí i v případě, že v interiéru permanentně kouříte.

Jak zápach odstranit

Než se pustíte do metod, které váš koberec příjemně provoní, musíte z něj v prvé řadě odstranit smrad. Zápachu se nejlépe zbavíte pomocí jedlé sody, octa či důkladným vyčištěním.

Soda

V některých případech pomůže k odstranění zápachu jedlá soda. Zapáchající plochu koberce jí posypte a následně můžete zapracovat smetáčkem a jemným kartáčkem, aby se soda dostala hlouběji. Sodu pak nechte působit minimálně přes noc, ale klidně i déle. Poté sodu z povrchu koberce smeťte nebo vysajte. Menší koberec můžete vyklepat venku.

Ocet

V případě, že nepomohl postup s jedlou sodou, může zkusit odstranit zápach z koberce pomocí octa, který aplikujete rozprašovačem na zapáchající místo. Roztok nechte působit zhruba 15 minut a po uplynutí doby odsajte čistým hadříkem ocet z koberce. Poté čištěnou oblast propláchněte čistou vodou, nebo proveďte alespoň postřik. Opět vodu z koberce odsajte suchou a savou utěrkou. Ruční odsávání vody lze provést i vysavačem na mokré čištění.

Nakonec koberec nechte pořádně proschnout (důkladným větráním). Kusové koberce můžete nechat vyvětrat na čerstvém vzduchu.

Jak na velké znečištění

U velkého znečištění je potřeba zvolit mokrou metodu. Suchá metoda nemá v těchto případech takovou účinnost. Problém u mokré metody spočívá v tom, že po namočení zatuchlého koberce dochází k výraznému zesílení zápachu, což je dost nepříjemné.

Po jeho dokonalém vyčištění musíte nechat koberec důkladně proschnout a v případě silného zápachu i několik týdnů vyvětrat (nejlépe ve venkovním prostředí, pokud je to možné). Po této době zatuchlost většinou ustoupí. Od zápachu vám pomůže i opakované použití desinfekčního prostředku, který zároveň neutralizuje zápach. Dejte si však pozor, aby tento přípravek neobsahoval bělidla a nedošlo kvůli tomu k vyblednutí barev koberce.

Provonění koberce

V dnešní době existují na trhu speciální pudry na koberec, které slouží právě k jejich provonění. Prášek se aplikuje na koberec, nechá se působit doporučenou dobu a poté se důkladně vyluxuje. Prášek by měl z koberce pohltit nepříjemné pachy, provonět ho a dodat mu svěžest.

Pokud ale za osvěžovač koberce nechcete utrácet peníze v obchodě, můžete si doma vyrobit i vlastní. Stačí smíchat jedlou sodu s pár kapkami éterického oleje. Vůni vyberte dle vkusu a nálady. Pro relaxaci zvolte levanduli, pro povzbuzení citrusovou vůni a pokud je u vás doma zrovna někdo nachlazený, můžete zvolit třeba eukalyptus. Kombinace sody a éterického oleje je velmi účinná - soda pohltí pachy a olej dodá potřebnou vůni.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47