S odpadky nemusíte chodit tak často, jestliže budete dodržovat tyto zásady

 Dům 
19. ledna 2018 09:58 / Marie Popelková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Hromadění odpadu je problémem dnešní doby Shutterstock
Nejlepší způsob, jak bojovat s odpadem, je předcházet jeho vytváření. Ještě lepší než smetí recyklovat, je vůbec žádné neprodukovat. Odlehčíme tak nejen vaší domácnosti, ale také životnímu prostředí.

Jedna z věcí, kterou můžete začít praktikovat okamžitě bez jakékoliv námahy, je přestat v restauracích pít nápoje pomocí brčka. Tento kus plastu použijete několik minut a potom jej zahodíte. Přitom se bez něj snadno obejdete. Začněte třeba s tím, že rovnou při objednávání požádejte číšníka, aby vám brčko nenosil.

Stop plastovým příborům

Stejné je to i s plastovými příbory. Až budete příště psát objednávku na donášku, připojte poznámku, že nepotřebujete žádné plastové příbory. Těch obyčejných máme v šuplíku dostatek, a nakonec bychom skončili u toho, že ty plastové vyhodíme nepoužité.

Zmrzlinu vždycky jezte z kornoutku, a ne z papírového kelímku. Ty jsou většinou, stejně jako kelímky na kávu s sebou, obalené plastem, a tudíž nerecyklovatelné.

Bez obalu

Porozhlédněte se v okolí, zda neotevřeli obchod, ve kterém se potraviny a další věci do domácnosti neprodávají předem zabalené, ale na váhu do nádob, které si přinesete z domu. Ušetří se tak spousta nejen plastových obalů.

Pokud takovou možnost ve vašem okolí nemáte, volte v supermarketu takové zboží, které je zabalené v menším množství obalu. Ovoce, které roste ve svém vlastním přirozeném ochranném obalu už není potřeba jakkoliv jinak balit.

Počáteční investice se dlouhodobě vyplatí

Pořiďte si láhev na vodu a kelímek na kávu s sebou, které můžete používat opakovaně. Při výrobě plastových lahví je využívána voda a ropa, což jsou dvě suroviny, kterými bychom rozhodně neměli plýtvat. Mnohé z nich navíc nejsou recyklovány a končí na skládkách nebo v oceánu. Pokud bydlíte na místě, kde je voda z kohoutku pitná a má přijatelnou chuť, zvykněte si ji nosit s sebou, namísto kupování té balené.

Jestli se příliš nezajímáte o ekologii, zkuste některé věci změnit, i kdyby to bylo jen proto, že menší množství odpadu znamená také to, že se vám nebude hromadit doma a nebudete s ním muset tak často běhat do popelnice nebo kontejnerů na recyklovatelný odpad. Můžete také zkusit některé věci použít jinak. O tom, jak ze starého kuchyňského náčiní vyrobit designové kousky jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve