Jak si doma vypěstovat avokádo z pecky

 Ostatní 
28. srpna 2019 10:27 / Ema Maxová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Velkou oblibu má hydroponické pěstování avokáda  Shutterstock
Pěstování ovoce z pecky není sice až tak jednoduché, ale na druhou stranu je to zábava. Rostlinka, která vám poroste, bude krásná a pokud jste trochu šikovní, určitě se vám podaří vypěstovat i vlastní plod.

Vypěstovat z pecky můžeme prakticky cokoliv. Avokádo, datle nebo třeba citronovník. My se dnes podíváme jak správně postupovat při pěstování avokáda.

Dnes už byste jen těžko hledali člověka, který ještě o avokádu neslyšel. V poslední době jde totiž o velmi oblíbené ovoce. Avokádo je velmi lahodné a také plné vitamínů. Jeho cena však může být vysoká. Tak proč jej nezkusit vypěstovat doma?

Správně zralý plod je základ

Pokus o vypěstování avokáda začíná logicky v obchodě. Vybrat správně zralý plod se nedá pouhým okem. Může mít různou barvu od žlutavě zelené přes hnědofialovou až po skoro černou s purpurovým nádechem. Pomozte si pohmatem. Zralý plod je mírně měkký a pružný. Jak tedy na pěstování avokáda?

Stará dobrá klasika

Pecku z avokáda vložíte do vlhké půdy špičkou nahoru a asi z jedné třetiny jí necháte koukat ven z půdy.
Substrát, do kterého jste vložili pecku, musíte pravidelně zalévat. Jeho vyschnutí by znamenalo konec úspěchu. 

Hydroponické pěstování

Dnes si velkou oblibu získalo hydroponické pěstování. Jde o způsob, ve kterém je místo substrátu využita voda. Kořínky tedy raší přímo do vody. Hydroponické pěstování avokáda je jednodušší o starost se substrátem a navíc můžete růst kořínků pozorovat. I u tohoto způsobu je však nutné dodržovat podobná pravidla, jako u klasického pěstování.

Pecka nesmí být do vody ponořená celá, ale asi jen z jedné její poloviny.
Špička pecky musí být opět umístěna směrem vzhůru a pod sebou musí mít dostatek volného prostoru pro rašení kořínků. Dosáhnout správného umístění pecky při hydroponickém pěstování není ale tak úplně jednoduché a proto bude potřeba si trochu pomoct. Nejjednodušší to bude pomocí párátek, které do pecky z boku zasunete tak, aby jí lehce držela.

Avokádo pěstujeme na teplém a světlém místě. Vodu je třeba měnit denně, nebo alespoň ob den. Ve chvíli, kdy bude mít pecka dostatek kořínků a několik lístků je na čase přesadit jí do klasické půdy. Substrát volte lehký, nejlepší bude ten, který je určen pro klasické pokojové rostliny.

Avokádo z pecky plodí až po 4 letech

Při správném pěstování mohou stromečky nést ovoce, a to i při pěstování doma v květináči. Pravda, chce to trochu trpělivosti, protože do plodnosti se dostávají zpravidla ve čtyřech až osmi letech věku. Může sice nastat problém s jejich opylením, ale i z neopylených květů mohou díky partenokarpii vzniknout protáhlé plody bez semene, které jsou podobné okurce. Partenokarpie je poměrně vzácná vlastnost některých rostlin, které jsou schopny tvořit plody, aniž by byly předtím opyleny. Touto vlastností jsou kromě avokáda obdařeny například některé fíkovníky. Dále čtěte: Zahrádka vám může i na sklonku léta a na podzim přinést pěknou úrodu. Co sázet v srpnu?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008