Splňte sobě i dětem zimní sen a postavte si iglú. Není to tak složité, jak to vypadá

 Ostatní 
21. ledna 2018 16:00 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Při stavbě iglú si užijete spoustu zábavy Internet
Vraťte se do dětských let a postavte si eskymácké obydlí ze sněhu. Do stavby iglú zapojte celou rodinu, pomáhat mohou i ti nejmenší. Užijete si spoustu legrace, vyřádíte se na sněhu, možná se docela unavíte a hlavně něco společně vytvoříte.

Postavit sněhové iglú zvládne každý z vás, není to tak složité jak to vypadá. Budete potřebovat vhodný sníh, který se nebude sypat. Nachystejte si lopatu a hranatou nádobu. Ta vám poslouží jako forma. Nejprve si vyberte místo, na kterém budete iglú stavět. Mělo by být co nejvíce rovné. Do sněhu si vyšlapejte kruhový tvar stavby. Sněhovou lopatou si nahrňte na hromadu co nejvíce sněhu, který použijete na výrobu cihel.

Cihla k cihle a do večera máte hotovo

Do formy napěchujte pomocí lopaty sníh. Pořádně jej udusejte a pak vyklopte sněhový kvádr. Kvádry skládejte do vyšlapaného obrysu kruhu. Nezapomeňte nechat prostor pro vchod, celý kruh tedy neuzavírejte. Spoje kvádrů by se měly překrývat, průběžně je utěsňujte sněhem a uhlazujte, tím se celá stavba bude zpevňovat. Při stavbě naklánějte další řady kvádrů pozvolna směrem dovnitř. Jestli ještě nemáte se stavbou iglú pořádnou zkušenost, doporučujeme vyztužit vchod dřevěnými deskami. Budou vám stačit prkna od délce cca 70 centimetrů.

Noční mráz vám stavbu vyztuží

Až budete mít iglú dostatečně vysoké, začněte kvádry naklánět dovnitř ještě výrazněji. S každou další řadou se bude otvor střechy zmenšovat a bude potřeba méně kvádrů. Poslední kvádr na vrcholku střechy vám celou stavbu spojí a uzavře. Opět nezapomeňte uplácat spáry dalším sněhem a tím stavbu zpevnit. Pokud víte, že bude v noci mrznout, můžete iglú postříkat vodou. Zmrzlá voda vytvoří led a vyztuží celou kopuli.

Pokud nemáte žádnou formu na sníh, můžete si ji stlouct z dřevěných destiček nebo se pustit do rychlostavby iglú, při které není forma potřeba. U rychlostavby je třeba si opět vyšlapat kruhový obrys. Do něj navozte co nejvíce sněhu. Jak se bude hromada zvětšovat, tak ji průběžně stříkejte vodou. Nakonec ji udusejte pomocí lopat do tvaru kopule a postříkejte povrch vodou, kterou necháte přes noc zamrznout. Další den můžete ve stavbě pokračovat. Pomocí zednické lžíce si vyznačte vchod a začněte vyhrabávat tunel, který povede až do středu kopule. Pak začněte prostor hloubit do stran. Dejte pozor, abyste se neprokopali přes sněhovou zeď až ven. Nechte ve zdech dostatek sněhu, aby nebyly moc tenké a stavba se nezřítila.

Čajový dýchánek, na který se jen tak nezapomíná

Pokud máte iglú dostatečně velké, můžete si vyrobit ze sněhu i sedačky a stoleček. Zimní čajový dýchánek pak nebude mít chybu. Stavba iglú i posezení uvnitř bude pro děti nevšedním zážitkem, na který nikdy nezapomenou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008