Víte, jaká je optimální teplota v obýváku, ložnici či koupelně?

 Dům 
08. září 2018 11:58 / Marie Popelková
  3
📷
5 fotografií v galerii
Jestli máte v obývacím pokoji tepleji, přetápíte Shutterstock
Někdo snese v domě větší chlad, někdo je zase zimomřivý a rád by si přitopil. Teplota v domě se stává v chladnějším období tématem častých diskusí. Pokaždé je však třeba udělat kompromis. Kolik je tedy málo, a kolik je naopak zbytečně moc?

Důležité je uvědomit si, že ve hře není pouze teplotní komfort, ale především naše zdraví. Zatímco v chladnějším prostředí se lehce nastydneme, navíc není vhodné pro menší děti, v přetopeném bytě se jen těžko otužíme. Přechody do zimy jsou pak o to drsnější a s horšími následky. Je proto dobré držet se jakýchsi standardů, které je možné podle potřeby o stupeň či dva přizpůsobit konkrétní domácnosti.

Obývací pokoj

Platí, že v době, kdy jsme doma, bychom měli mít teplotu v interiéru neměnnou a stálou. Ideální pro místnost, kde se pohybujeme v průběhu dne, čteme si, pracujeme nebo se díváme na televizi, je mezi dvaceti až jednadvaceti stupni. Rozdíl představuje pochopitelně nezateplený dům a panelákový byt, který je „ohřívaný“ ze všech stran.

Kuchyně

Místnost, kde se vaří, má dnes řada lidí spojenou se společenskou místností. Otevřeným prostorem, jímž se šíří teplo od sporáku, se tedy přirozeně ohřívá vzduch natolik, že leckdy ani nutné držet se po celou dobu zmíněných dvaceti stupňů na teploměru. Automaticky jde nahoru.

Ložnice

Kvalitní spánek vysoké teploty rozhodně nezajistí. Oproti společenským místnostem naopak vyžaduje ložnice teplotu nižší. Někdo si vystačí dokonce s šestnácti stupni. Pokud máte raději tepleji, termostat pootočte, ale osmnáct stupňů by standardně teplota překročit neměla. Mějte přitom na paměti, že svou roli hraje i pyžamo a kvalitní přikrývka.

Dětský pokoj

V dětském pokoji je třeba teplotu pravidelně regulovat. Zatímco přes den, kdy si v něm děti hrají nebo se učí, by se měla pohybovat kolem jednadvaceti stupňů, na noc je dobré ji ztlumit. Jak v ložnici, tak v dětském pokoji je dobré před spaním vyvětrat. Zbavíte se tak vydýchaného vzduchu a spánek bude mnohem kvalitnější.

Koupelna

Ušetřit na energiích v koupelně s vědomím, že v teplé vodě se přece ohřejete, je hloupost. Koledujete si akorát o nachlazení. Doporučovaná teplota se pohybuje mezi třiadvaceti až pětadvaceti stupni, kterou lze snížit v případě, že v domácnosti nežijí děti. Těm by přechod z vany na vzduch nemusel udělat dobře. Stejně tak není dobré vypínat topení ani na chodbě. Temperace kolem osmnácti stupňů zajistí, že se v domě budete cítit komfortně a přechody nebudou tak kruté. O zdravotním nebezpečí, které hrozí s příchodem topné sezony, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím