Chcete mít doma nádherné bonsaje? Pak nesmíte podcenit tyto zdánlivé drobnosti

 Zahrada 
15. února 2018 15:11 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Bonsaje jsou malé stromy v květináčích Shutterstock
Obdivujete bonsaje, ale nemáte zahradu, na níž je můžete pěstovat? Přineste si malé stromečky i domů. Myslete však na dostatek světla, správnou teplotu i zalévání!

Vyberte takové stanoviště, které je nejlepší pro zdravý růst bonsají co se týče světla, úrovně vlhkosti i podnebí. Potřebují dostatek světla, takže ideálním umístěním je vždy na světlém místě u okna. Pokud ji necháte uprostřed pokoje, je potřeba zajistit speciální umělá svítidla.

Častější zalévání

Pokojové bonsaje jsou vystavované vyšší teplotě, a proto je potřeba je častěji zalévat. Pro všechny bonsaje platí, že potřebují vodu dříve, než jsou úplně suché. Vlhkost zeminy lze poznat podle její barvy. Čím je sušší, tím je světlejší.

Před zaléváním suché zeminy je dobré ji nejprve navlhčit ručním rozprašovačem a teprve potom zalévat. Aby se voda do zeminy vsákla, je vhodné zalévat pomalu a přerušovaně. Voda by neměla být příliš studená, protože by ji rostlina těžko přijímala. Měla by mít zhruba pokojovou teplotu.

Většině bonsají neprospívá v zimě suchý vzduch od topení. Vyhovuje jim vzdušná vlhkost 40 až 50 procent, která je vhodná i pro člověka. V zimě se proto doporučuje dát do místnosti elektrický zvlhčovač vzduchu nebo odpařovací nádoby. Vlhkost je možné zvýšit i sušením prádla na radiátorech.

Oproti rostlinám ve volné půdě mají bonsaje jen omezené množství substrátu. Proto je důležité jejich substrát doplňovat živinami. Bonsaje jsou miniaturní stromy. Různé tvary vycházejí z přírody, pro udržení charakteru se ale občas musejí tvarovat. Nejprve se tak činí u kmenu, potom u větví. Pro udržení nebo vylepšení tvaru bonsaje je nejlepší řez a drátování.

Přesadit na jaro

Pokojové bonsaje se mohou řezat, stříhat, zaštipovat, drátovat a někdy i přesazovat v libovolnou roční dobu. Vhodné jsou však jarní měsíce. O nejčastějších chybách při pěstování rostlin doma jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve