Vypěstujte si vlastní pepř doma na parapetu

 Zahrada 
08. března 2020 11:12 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pepřovník je také krásná dekorativní rostlina Internet
Pepř je král koření, stejně jako sůl nebo cibule. Bez nich by jídlo nemělo chuť. Pepř, stejně jako cibuli, si můžete snadno vypěstovat sami doma. Dokonce na parapetu.

Pepř pochází původem z Indie, kde se začal pěstovat před více než 3000 lety. Ve chvíli, kdy se dostal do Evropy, se stal natolik oblíbeným kořením, že se za něj doslova platilo zlatem. Velice záhy se rozšířil do celého světa a dnes bez něj nefunguje snad žádná kuchyně. Aktuálně jsou ve světě známy tisíce druhů pepřů, ale u nás je nejrozšířenější  černý, zelený, červený, růžový a bílý. Samotná rostlina pepřovník je navíc velice dekorativní, takže ji můžete velice snadno pěstovat i doma na parapetu.

Vlastní pepř 

Pepřovník v tropických oblastech dorůstá sice i patnácti metrů, nicméně v domácích podmínkách se toho bát nemusíte. Pokud rostlině pořídíte vhodnou tyč, o kterou se může obmotat, a dostatek světla, bude spokojená. A pokud o ni budete dobře pečovat, můžete si za pár let pochutnat i na vlastních vypěstovaných plodech, což určitě stojí za zkoušku. 

Podmínky pěstování

Rostlinu můžete pěstovat buď ze semen nebo odnožemi. Ty necháte ve vodě zakořenit a pak zasadíte do půdy. V případě pěstování rostliny ze semen je vhodné použít substrát, který se skládá z jednoho dílu písku, dvou dílů rašeliny a jednoho dílu zeminy. Pepřovník můžete vysévat prakticky během celého roku. Semínka dejte až do centimetrové hloubky a květináč dejte na teplé a slunné místo. Po zhruba osmi týdnech můžete zpozorovat první klíčky. 

Miluje vlhkost

Pepřovník miluje vzdušnou, kyprou půdu bohatou na živiny a půdní vlhkost. Ale pozor, rostlina nesmí být přemokřená. Před osycháním listů je nutné chránit ji občasným rosením, zvláště v panelákových bytech, kde bývá problém se suchým vzduchem. Co se týče světla, vyvarujte se přímého slunečního záření. Vhodný je i polostín. Ideální pokojová teplota v letních měsících se pohybuje mezi 20 až 22 °C. V zimních měsících by teplota neměla klesnout pod 16 °C. Pepřovník nezapomínejte hnojit, nejlépe dvakrát až třikrát za měsíc. Přes zimu nehnojte vůbec. Plodů se můžeme dočkat za tři až čtyři roky po výsevu.

Kdy sklízet

Věděli jste, že barva pepře záleží na jeho vyzrálosti? Úplně zralé bobulky mají černou barvu. Naopak, pokud chcete získat zelený pepř, sklízejte bobulky před začátkem zrání. Rychle je spařte vroucí vodou a až poté sušte. Mějte však na paměti, že zelený pepř má krátkou dobu trvanlivosti, proto je ideální jej naložit do solného nálevu. Typický červený pepř získáte v době zrání. Buď jej můžete nasušit už v této fázi a nebo z něj sloupnout červenou slupku, díky čemuž získáte bílý pepř. Pokud pepř sklidíte až po dozrání, sušením získá typickou černou barvu.

Co umí pepř

Pepř se používá nejenom v kuchyni, ale také má i léčivé účinky. Pro své stimulační účinky je taktéž považován za přírodní afrodiziakum. Zvyšuje krevní tlak, čímž zrychlí krevní oběh, a tím jsou orgány v lidském těle lépe vyživovány. Dále podporuje trávení a urychluje metabolismus, takže napomáhá hubnutí stejně jako jiné druhy koření, o nichž jsme psali zde. Takže si s ním okořeňte svůj život klidně každý den.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008