Milujete dýni hokkaido? Sazenice můžete začít pěstovat už v březnu

 Zahrada 
24. února 2018 11:13 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Z dýně hokkaido připravíte výborná a zdravá jídla Shutterstock
Dýně hokkaido je stále oblíbenější, protože z ní lze připravovat výborná a zdravá jídla. Poradíme vám, jak si ji vypěstovat doma.

Dýně hokkaido je zdravá, což ji v kuchyni dělá stále populárnější. Přečíst si o tom můžete v tomto našem článku.

Vypěstovat dýni hokkaido je poměrně snadné. Jde o jednoletou rostlinu, která rychle roste. Semínka jsou běžně dostupná. Nebo si schovejte pár semínek dýně hokkaido, kterou jste koupili na vaření.

Sazeničky pěstujte již v březnu

Sazeničky si můžete předpěstovat doma nebo ve skleníku. Začít můžete už v březnu nebo dubnu. Semínka dáte do zeminy například v kelímcích od jogurtů. Sejeme asi dva až tři centimetry hluboko. Semínka rychle vzchází a rostou.

Pokud nechcete sazenice pěstovat předem, můžete sít rovnou do připraveného záhonu kolem poloviny května. Semínka dáváme cca jeden metr od sebe, protože musíme počítat s tím, že se hokkaido hodně rozroste a potřebuje dostatek místa.

Zemina musí být bohatá na živiny

Dýně hokkaido prospívají v zemině bohaté na živiny, proto před výsadbou či setím přidejte do záhonu kvalitní kompost. Rostlinám vyhovují slunné, teplé záhony.

Po výsadbě je důležité rostlinu dostatečně zalévat. Dýni hokkaido zaštipujeme, aby se rozvětvovala a dávala větší úrodu.

Sklízíme plody oranžově zbarvené

Hokkaido začínáme sklízet koncem srpna. Sklízíme je, jakmile jsou plody krásně oranžově zbarvené, mají dřevnatou stopku a tvrdou slupku. Nedozrálá dýně není tak chutná, naopak přezrálá ztrácí svojí výživovou hodnotu.

Aby plody dýně hokkaido vydržely co nejdelší dobu, je třeba je správně skladovat. Dýni ukládáme i se stopkou na suché a chladné místo. Místo nesmí být vlhké, protože by dýně zplesnivěly. Správně uchovávané dýně vydrží až do dalšího roku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?