Vozíte na kole i malé dítě? Nepodceňte výběr cyklosedačky

 Ostatní 
08. března 2018 09:58 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cyklosedačky lze pořídit pro děti od devíti měsíců Shutterstock
Pokud máte malé děti a chcete jezdit na kole i s nimi, je třeba vybrat správnou cyklosedačku. Existuje jich obrovské množství typů a když výběru nevěnujete náležitou pozornost, vy ani dítě si jízdu na kole nijak neužijete.

Když se začnete o výběr dětských sedaček na kolo zajímat, zjistíte, že si budete muset v prvé řadě vybrat, zda dáte přednost cyklosedačce přední či zadní a budete řešit i to, jaký zvolit nejvhodnější typ upínání. K dostání jsou v dnešní době i sedačky na elektrokola. O elektrokolech jsme blíže psali zde.

Věk dítěte hraje roli

Nejčastěji jsou k dostání cyklosedačky pro děti od 18 měsíců, sehnat lze však i sedačku pro dítě staré devět měsíců. Odborníci ale radí brát na kolo raději děti starší 18 měsíců, které už mají dostatečně vyvinutou páteř a lépe zvládají otřesy způsobené jízdou.

Pokud se ale rodiče rozhodnou vozit na kole i mladší potomky, je to jen na jejich uvážení. Každopádně na kolo lze posadit každé dítě, které už samostatně sedí a hlavně je schopno sedět samo delší dobu.

Bezpečnost na prvním místě

Nikdy nekupujte sedačku, u které nemáte jistotu, že má příslušnou bezpečnostní certifikaci. V Evropě by sedačka měla splňovat přísný evropský bezpečnostní atest EN 14344. Vždy dejte přednost ověřené značkové sedačce před bezejmenným levným a pro dítě nebezpečným výrobkem. 

Na sedačce vozte vždy jen dítě v cyklistické helmě. Dětskou helmičku později využijete, až se dítě bude samo učit jezdit na kole. O tom, jak správně vybrat dětské kolo, jsme psali zde.

Sedačka na kolo přední

Dětské sedačky na kolo se dělí na přední a zadní podle toho, zda se montují před, nebo za cyklistu. Přední sedačky jsou určeny spíše pro kratší přejezdy, dítě v nich kvůli nízké zádové opěrce nesedí tak pohodlně jako v zadních.

Navíc mají nižší hmotnostní limit (cca do 15 kg) než cyklosedačky umístěné za cyklistovými zády. Dítě je méně chráněno v případě pádu, ale také proti prachu a hmyzu. Jejich výhodou je naopak to, že cyklista na dítě neustále vidí a může s ním dobře komunikovat. Dítě zase ocení příjemnější výhled  i ve směru jízdy, nekouká dospělému na záda.

Zadní cyklosedačky

Zadní cyklosedačky umožňují přepravovat děti do 22 kg hmotnosti a mají rozměrnější opěrku zad. Dítě má díky tomu mnohem větší pohodlí. Některé sedačky jsou dokonce polohovatelné, takže je možné je sklopit do polohy, v níž dítě více leží. Výhodou těchto sedaček je i lepší ochrana dítěte proti čelnímu větru, přilétávajícímu hmyzu a prachu, a také pro případ pádu.

Nevýhodou zadních cyklosedaček je zejména to, že rodič na dítě vůbec nevidí. Dítě má zase omezený výhled vpřed.

Samonosný systém 

Při výběru cyklosedačky se musíte rovněž rozhodnout, zda zvolíte sedačku samonosnou, nebo sedačku s možností montáže na nosič. Nejpraktičtější jsou takové samonosné cyklosedačky, u nichž je ke kolu stabilně připevněn pouze upínací mechanismus a vy se před každou vyjížďkou můžete rozhodnout, zda sedačku na kolo jednoduše připevníte či ne. Při nákupu si ovšem dejte pozor, aby upínací mechanismus šel připevnit na vaše kolo. 
 
Sedačky se nejčastěji připevňují na sedlovou trubku. Proto je třeba věnovat pozornost průměru této trubky a vybrat takový upínací mechanismus, který lze na daný průměr trubky připevnit. Uchycení sedačky rovněž nesmí překážet lanka s bowdeny. Vhodnost použití cyklosedačky s vaším kolem případně před nákupem konzultujte přímo v obchodě.

Nevýhodou samonosných sedaček je pouze horší stabilita kola, ale když přizpůsobíte rychlost a styl jízdy této variantě s ohledem na pohodlí dítěte, je to zanedbatelné mínus.

Cyklosedačky na nosič

Některé cyklosedačky s montáží na nosič využívají standardní nosič. U něj si musíte ověřit kompatibilitu nosiče se sedačkou a také jeho nosnost. Některé nosiče jsou naopak přímo určené pro montáž dětské sedačky.
 
Některé systémy dokonce dovolují i současnou kombinaci převozu až dvou bočních cyklobrašen a dětské sedačky. Je to velkou výhodou, protože použití zadní cyklosedačky většinou brání převozu batohu na zádech dospělého. Takto si můžete vézt věci na převlečení pro dítě, svačinu a další věci současně se sedačkou s dítětem.

Nevýhodou této cyklosedačky je pevné spojení s nosičem a tím i s rámem kola. Veškeré otřesy při jízdě tak přenáší na malého pasažéra.

Důležité detaily

Nezapomeňte věnovat pozornost rovněž detailům, zejména upínacímu mechanismu bezpečnostních pásů, síle polstrování, přítomnosti opěrek na ruce, rozsahu nastavení opěrek nohou, reflexním prvkům apod.
 
Velkou výhodou je propracované odpružení sedačky a také její polohovací mechanismus, který dovolí sedačky naklopit do polohy, která je pro dítě pohodlná při spánku. Za polohování se vyplatí připlatit a polohovací cyklosedačka určitě stojí za zvážení.

Příslušenství cyklosedaček

Příslušenství cyklosedaček tvoří hlavně upínací zámky a tyče dovolující montáž na atypické rámy jízdních kol. Dokoupení druhého zámku na sedačku může být výhodné, pokud používáte v rodině dvě kola. 

Důležitým příslušenstvím je zadní blikačka na sedačku, která zlepší vaši bezpečnost při jízdě. Do deště se pro děti dají zakoupit také speciální pláštěnky na dítě a cyklosedačku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47