I zvířata musí chodit na preventivní prohlídky! Víte, jak často k veterináři?

 Mazlíčci 
11. března 2018 07:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Prohlídka je důkladná a trvá zhruba hodinu Shutterstock
Stejně jako lidé chodí ke svému obvodnímu lékaři na preventivní prohlídku, měla by i zvířata navštívit svého veterinárního lékaře. Čtyřnohého mazlíčka vezměte na prohlídku alespoň jednou ročně.

Čím pravidelněji a v kratších intervalech navštívíte veterináře, tím líp. To všechno kvůli tomu, že zvířata nedokážou říct, pokud je něco bolí a nemoc se tak většinou projeví až v pozdějším stádiu, kdy již léčba nemusí být snadná.

Jak probíhá?

Při preventivní prohlídce se bude veterinář snažit zjistit, co nejvíce informací o zvířeti formou rozhovoru s majitelem. Před návštěvou se zkuste zamyslet i nad tím, zda jste si u psa nebo kočky všimli nějakých změn. Veterináře bude zajímat téměř všechno, od dotazů na pití, příjmu potravy, vyměšování i na přítomnost zvracení, průjmu, kašle nebo krev v moči. Zodpovězené otázky můžou pomoct k včasnému odhalení zdravotních komplikací nebo onemocnění.

Po rozhovoru s majitelem přijde na řadu klinické vyšetření, při kterém lékař psa nebo kočku prohlíží a vyšetřuje. Zaměřuje se na počet dechů, tepů a změří teplotu. Prohlédne si i srst, kůži a drápy. Kompletně zvíře vyšetří a zjistí, zda je všechno v pořádku. V případě potřeby doporučí další vyšetření, poradí s péčí nebo s léčbou onemocnění. Tukové bulky u psů: riziko nebo banalita?

Zapomínat by se nemělo na rozbor moči, kterou se snažte přinést s sebou. Měla by být co nejčerstvější. Pokud se odběr nepovede, je samozřejmě možné přinést vzorky na kliniku k vyšetření i dodatečně. O výsledcích vás bude veterinář informovat. Cena preventivního vyšetření začíná na částce pět set korun a může skončit v několikatisícových částkách. Vždy záleží na rozsahu vyšetření.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve