Před instalací parapetů musíte hlavně dobře měřit. Důležité jsou dva rozměry

 Dům 
01. ledna 2020 07:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při zaměřování okenních parapetů je nutná přesnost Depositphotos
Pokud si hodláte instalovat okenní parapety svépomocí nebo je jen potřebujete zaměřit, aby vám firma vyrobila nové, musíte je opravdu dobře změřit. A je jedno, zda jde o vnitřní nebo venkovní parapety. Když ale víte, jak je správně a přesně zaměřit, bude to pro vás hračka.

Při zaměřování parapetů budete potřebovat dva rozměry - délku a hloubku. A také metr, tužku a papír.

Délka venkovních parapetů

Venkovní parapety bývají nejčastěji pozinkované nebo hliníkové. U hliníkového parapetu platí jednoduché pravidlo: Změříte délku mezi dvěma špaletami a odečtete 1 cm. V tomto centimetru se už počítá jak s tepelnou roztažností, tak i se silou obou krytek na koncích parapetu.

Pokud zjišťujete délku parapetu zapuštěného v omítce, změřte délku mezi venkovními špaletami. K tomu připočtěte 2 cm na každé straně na zapuštění plus cca 6 mm na koncovky parapetu (obě dohromady). Celkem tedy připočtěte cca 46 mm podle přesné šířky koncovky.

Pokud se jedná o parapet bez zapuštění a máte již hotové omítky, měřte opět od omítky k omítce. Od tohoto čísla odečtěte cca 6 mm kvůli krytkám (3 + 3 mm).

Hloubka venkovních parapetů

Změřte přesně, jak mají být parapety široké. Měřte raději obě strany, ne vždy je vyzdění stejné (v tom případě počítejte s tou větší). K tomu připočtěte cca 1 cm, o který bude parapet zapuštěn pod okno, plus přesah parapetu nejméně 4 - 5 cm přes hranu spodního venkovního ostění (aby stékající voda neodkapávala na stěnu fasády).

Délka vnitřních parapetů

Vnitřní parapety se obvykle vyrábějí z PVC. Délka vnitřních parapetů se měří stejně jako u parapetů vnějších. Opět je rozdíl, jestli budete parapety zasekávat do zdi nebo jen ke zdi přikládat. Měřte přesně a raději vepředu i vzadu. Někdy není vyzdění stejné. Ještě je třeba zohlednit skutečnost, zda jsou špalety zapraveny kolmo nebo se „rozevírají“ směrem do místnosti.

Hloubka vnitřních parapetů

I tady se měří vše stejně jako u venkovních parapetů. Přesah přes hranu ostění je na vašem rozhodnutí, estetickém cítění a budoucím využití plochy parapetu (dekorace, květiny apod.). Vždy se však držte známého úsloví: „Dvakrát měř, jednou řež“. O tom, jak správně vybrat vhodný typ parapetu do bytu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve