Jaro je tady. Pečujte správně o svůj trávník

 Zahrada 
29. března 2018 17:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hezký trávník rozzáří vaši zahradu Shutterstock
Jaro se pomalu, ale jistě hlásí po zimě o slovo. Vše kolem se začíná probouzet a jinak tomu není ani u trávníku. Určitě ho chcete mít krásný a zelený. Pokud mu co nejdříve dopřejete ozdravnou kůru, jistě se toho brzy dočkáte!

Každý chce mít trávník pečlivě posekaný, ale než se do toho dáte, musíte udělat jiné věci! Je důležité odstranit mech a odumřelé rostliny jako listy a jiné organické zbytky. Trávník chce kromě zbavení mechu také prořezat a provzdušnit a pohnojit.

Nutné prořezání

Začít byste měli prořezáním. Ostrými nožovými hroty, které vypadají podobně jako hrábě, protrhnete vrstvu na povrchu půdy. Brání přístupu vody, vzduchu a živin k travním kořenům. Také to poruší kořínky, což je ale na druhé straně povzbudí k větvení.

Organické zbytky jako mech a podobně můžete z trávy vyčesat pomocí travního separátoru. Používají se vertikutační hrábě s dlouhou násadou, na větší plochy je pak lepší koupit nebo si vypůjčit motorový vertikutátor.

Na prořezávání je vhodná doba, když je půda suchá. Narušenou plsť pak se suchým mechem z trávníku vyhrabejte hráběmi. Důležité je pro trávu také pravidelné provzdušnění. V opačném případě se tam opět objeví mech nebo mezery v zeleném travním porostu. Provzdušnění provádíte pomocí provzdušňovacích vidlic, válci s jehlicemi nebo motorovými aerifikátory.

Do trávníku udělají hustou síť děr několik centimetrů hlubokých a vyhazují vyrytý materiál na povrch. Otvory je nejlepší zasypat pískem. Sice je uzavře, ale dostanou se skrze něj do půdy živiny, voda a vzduch. Pokud bude trávník vypadat ze začátku hůř, nedělejte si starosti. Výsledek se dostaví za několik týdnů, kdy se objeví zdravý travní porost.

Správné hnojení

Nezapomeňte na hnojení. Aby byl trávník hustý a zelený, potřebuje velké množství dusíku a dalších živin. Hnojením trávě pomůžete, aby se lépe prosadila proti plevelu a mechu a předejdete i problémům s chorobami. Pravidelné hnojení podporuje růst husté a zelené trávy.

Nejdůležitější je hnojení na počátku vegetačního období, tedy zjara. Trávník posekejte a potom ho pohnojte. Nedělejte to ale při slunečném počasí, aby hnojivo v kombinaci se sluncem trávu nespálilo. Po hnojení trávník zalejte. Druhé hnojení proveďte někdy v červnu. Třetí hnojení pak proveďte v srpnu, kdy by neměl být hlavní složkou dusík, ale draslík. Jinak může trávník ztrati mrazuvzdornost.

Sekání trávy

Důležité je i sekání trávy. Povzbuzuje trávu k rašení nových výhonků, zhušťuje koberec a vytlačuje plevel. Okrasný trávník sekejte jednou až dvakrát za týden na výšku kolem tří centimetrů. Pozor ale na přehnané sekání! V létě zase nechejte trávu povyrůst, jinak zežloutne a uschne dřív. Vyšší tráva drží vlhkost. O sekání trávy za mokra jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve