Neztrácejte čas loupáním vajíček, skořápky můžete odstranit během několika vteřin
Klasické loupání vajíček dá zabrat. Málokoho tato činnost baví. Pokud spěcháte nebo nemáte dostatek trpělivosti, můžete se u toho i rozčílit. Odstraňovat skořápku pomocí prstů kousek po kousku není vůbec praktické. Existuje několik způsobů, díky kterým se vejce oloupou téměř sama. Vyberte si ten, který vám bude nejvíce vyhovovat.
Zatřeste s vejci v nádobě
Začněte tím, že vejce uvaříte a necháte vychladnout. Následně si nachystejte nádobu, ke které dobře přiléhá víko či poklička. Dejte do misky všechna vejce a zatřeste s ní. Tento úkon proveďte několikrát. Skořápky se rozbijí. Z některých vajec doslova odskočí. Sundejte z nádoby víko a nalijte do ní vlažnou vodu. Z vajíček by se měly kousky skořápek doslova spláchnout. Tato metoda si však vyžaduje určitou opatrnost, abyste zároveň se skořápkami nepoškodili i vejce.
Zalijte vejce ledovou vodou
Pokud se obáváte prvního způsobu, zbavte se skořápek pomocí ledové vody. Jde o velmi jednoduchý způsob, jak vejce oloupat. Uvařte je v horké vodě, kterou vylejte. Následně vajíčka zalijte ledovou vodou. Přidejte k nim i několik kostek ledu. Následkem náhlé změny teploty se vajíčka nepatrně zmenší. Mezi bílkem a skořápkou se vytvoří malý prostor, který je pro snadné loupání zásadní. Nakonec vajíčka zbavte skořápek mechanicky, ale díky mezeře je oloupete doslova za několik vteřin.
Poválejte vejce na tvrdém povrchu
Vejce nejprve uvařte a nechte vychladnout. K následujícímu způsobu loupání budete potřebovat tvrdý povrch. Můžete si na pomoc vzít i prkénko. Vajíčko na jeho vrchní i spodní části naťukněte. Následně ho položte na rovný povrch. Položte na něj svoji dlaň a začněte válet vejce dopředu a dozadu. Mělo by začít jemně praskat.
Dávejte si pozor, abyste na vajíčko nevyvinuli příliš velkou sílu, jinak byste ho mohli zdeformovat. Nakonec ho vhoďte do nádoby s vlažnou vodou a skořápka se od bílku téměř sama oddělí. Dále čtěte: Ostrý nůž vám výrazně usnadní a urychlí práci v kuchyni. Naučte se ostřit jako mistr.