Co všechno ovlivní výběr pneumatik? Špatná volba vás může stát víc, než si myslíte

 Ostatní 
25. dubna 2018 08:07 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní pneumatika vám může zachránit život Shutterstock
I když většina má už jistě na autě letní pneumatiky, někteří možná ještě dojíždějí zimní. Co byste měli vědět o tom, jak ovlivní pneumatiky vaši bezpečnost i vaši peněženku? Máme zajímavé informace.

Pneumatiky jsou místem kontaktu vašeho vozidla s povrchem silnice či terénu. Na jejich provedení velmi záleží a vzhledem k rychlostem jízdy na kvalitě pneumatik závisí i váš život. Je to pneumatika, která by vás v kritické chvíli měla podržet a nikoliv selhat. Věnujte proto pozornost následujícím informacím.

Dojíždět zimní pneumatiky?

Podle českých zákonů to je možné. Zimní má minimální hloubku dezénu 4 mm, letní 1,6 mm. Problém nastává v tom, že zimní pneumatika má naprosto jinou směs pryže a jinak řešené lamely a další prvky, takže se chová naprosto jinak. Výsledkem je, že se zcela jistě prodlouží brzdná dráha. Na vlhku až o 45 %, na suchu zhruba o 10 %. A to je o dost. Nemluvě o tom, že se snižuje při použití zimní pneumatiky v létě přilnavost v zatáčkách a pneumatika si také hůř poradí s aquaplaningem. Samozřejmostí je také to, že si pneumatiku více opotřebujete. Opotřebení roste až o 20 %. A to už vůbec nemluvíme o podstatně vyšší hlučnosti a vyšší spotřebě.

Dojíždět zimní pneumatiky v teplém období má proto smysl jen jako dočasné řešení, kdy například čekáte na objednaná letní kola, či v momentě, kdy jste velmi sváteční řidič, který se nejčastěji pohybuje na trase mezi dvěma obcemi či jezdí jen po městě a tedy jezdí nízkou rychlostí.

Rozdíly mezi pneumatikami

I když si dáte na vaše auto letní pneumatiky, zjistíte, že existují velké rozdíly v tom, jak se která pneumatika chová. Pokud si chcete vybrat pneumatiku skutečně podle svých potřeb, měli byste se věnovat parametrům, které mají vypovídací hodnotu o vlivu dané pneumatiky na spotřebu auta, o vlivu na hlučnost a případně o možnosti sportovnější jízdy.

Spotřeba

Je s podivem jak velký vliv na spotřebu může pneumatika mít. I když jistě nejvíc záleží na stylu jízdy a povětrnostních podmínkách, přece může správný výběr pneumatik ušetřit na sto kilometrů třeba i kolem 0,2 litru paliva. Jednoduché počty potom řeknou, že pokud na kolech najedete třeba i 50 tisíc kilometrů, během jejich životnosti můžete ušetřit kolem tří tisíc korun. V tu chvíli zjistíte, že zakoupit pneumatiky nižší kategorie s horším valivým odporem nemělo smysl, protože ušetřené peníze dáte prostě za palivo.

Hlučnost

Rozdíly v hlučnosti jednotlivých pneumatik jsou značné. Některá kola nejsou špatná, ale vydávají příšerný zvuk, který je obtěžující zejména při jízdě na dálnici. Naproti tomu prémiové pneumatiky, které jsou pečlivě vyrobené a navržené tak, aby nehlučely, se vám odmění skutečně příjemnou jízdou. Hlučnost se udává v decibelech, zkratka je dB. Čím je číslo nižší, tím nižší bude i hlučnost.

Styl jízdy

Vedle toho, že je třeba, abyste zakoupili pneumatiky, které odpovídají nejen rozměrům, který je předepsaný pro vaše vozidlo, ale také hmotnostnímu indexu a rychlostnímu indexu, měli byste se zajímat i o to, jak se pneumatiky chovají na vozidle při určitém stylu jízdy. Některé pneu mají měkké boky, do zatáček se pak auto více naklání, což není vhodné pro sportovní jízdu. Naopak výhodou je, že taková pneumatika tlumí nerovnosti na silnicích a přispívá ke klidnější jízdě. O těchto vlastnostech se dozvíte nejčastěji v odborných recenzích. Určitě stojí za to sledovat na internetu výsledky různých nezávislých testů a při nákupu neuděláte chybu, pokud si vyberete některou ze zavedených značek. Obloukem se vyhněte levným modelům z Číny.

Máte pneu vyměněné a chcete svůj vůz dále hýčkat? Pak se vám možná bude hodit zajímavý článek o mytí aut a nejčastějších chybách, které při tom děláme.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve