Provoňte si domácnost vůní pečených kaštanů. S našimi triky se vám povedou na jedničku

 Ostatní 
26. prosince 2020 11:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pečené kaštany považují mnozí za lahůdku Depositphotos
Na vánočních trzích se vždy prodávaly mimo jiné také pečené kaštany. Kvůli vládním opatřením se jich ale letos na trzích nedočkáte. Nic vám ale nebrání v tom, připravit si je doma.

Pečené kaštany si můžete připravit i sami doma. Stačí vám k tomu pánev nebo pečicí trouba. Lze je v krajním případě připravit také v mikrovlnce, ale není to už ono. Kaštany připravované v mikrovlnce nemají tak silnou vůni a plnou chuť jako v případě, že je uděláte na pánvi nebo v troubě.

Kaštan se může změnit v bombu

Ať už pečete kaštany na pánvi, v troubě nebo mikrovlnce, vždy je nutné je dopředu naříznout do kříže. Na tento krok nikdy nezapomeňte, protože pokud je nenaříznete, vlivem tepla se kaštany promění v bomby, které v nestřežený okamžik prasknou a zaneřádí vše okolo. Navíc se tím znehodnotí.

Mikrovlnka

I když milovníci jedlých kaštanů mikrovlnku nedoporučují, protože plody pak nejsou tak chutné a voňavé, někdy nemáte jinou možnost. Je ale pravdou, že jde o nejrychlejší způsob přípravy. Stačí na talíř nalít lžíci vody a po jeho okraji naříznuté jedlé kaštany vyskládat. Na talíř dejte vhodný poklop a pečte přibližně dvě až dvě a půl minuty při výkonu 750 W. Kaštany ale bedlivě sledujte, doba přípravy se totiž může měnit podle výkonu trouby.

Pánev

Na středně rozehřátou pánev nasypejte naříznuté kaštany a za občasného promíchání a zatřesení pánví pečte do ztmavnutí (ovšem ne zčernání) skořápky. Trvá to tak 10 až 15 minut. Kaštany můžete i posolit.

Pečicí trouba

Nejčastěji lidé připravují kaštany v troubě. Vyskládejte naříznuté plody na plech a pečte přibližně 20 minut v troubě nastavené na 180-210 °C. Jakmile se slupka otevře a kaštany jsou na povrchu křehké, ale uvnitř měkké, což snadno vyzkoušíte vidličkou, máte hotovo.

Pár fíglů pro dokonale upečené kaštany

Aby vám kaštany chutnaly stejně jako ty z vánočních trhů, vyzkoušejte některé z osvědčených tipů. Kaštany jsou díky nim daleko lepší.

  • Než kaštany rozkrojíte, vložte je do vody a nechejte je po dobu několika hodin nasáknout vodou, předejdete tak jejich vysušení během pečení.
  • Pokud nemáte čas a chcete kaštany připravit hned, nařízněte je a namočte na minutu do horké vody. Díky vznikající páře se lépe propečou.
  • Naříznutí kaštanu do kříže vám půjde snáz pomocí zoubkovatého nože.
  • Hotové horké kaštany trochu pokropte vodou, zabalte do starší utěrky, silně stlačte, aby popraskala slupka a nechejte je zde asi pět minut. Pak je přemístěte na keramickou misku zakryjte talířem, aby příliš rychle nevychladly, a postupně je odebírejte, zbavte slupky a konzumujte.
  • Přidejte k pečeným kaštanům rozmarýn, máslo, sůl, pepř a muškátový oříšek. O tom, jak si doma připravit nejoblíbenější zimní nápoje, které vás spolehlivě zahřejí, jsme psali zde.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47