Provoňte si domácnost vůní pečených kaštanů. S našimi triky se vám povedou na jedničku
Pečené kaštany si můžete připravit i sami doma. Stačí vám k tomu pánev nebo pečicí trouba. Lze je v krajním případě připravit také v mikrovlnce, ale není to už ono. Kaštany připravované v mikrovlnce nemají tak silnou vůni a plnou chuť jako v případě, že je uděláte na pánvi nebo v troubě.
Kaštan se může změnit v bombu
Ať už pečete kaštany na pánvi, v troubě nebo mikrovlnce, vždy je nutné je dopředu naříznout do kříže. Na tento krok nikdy nezapomeňte, protože pokud je nenaříznete, vlivem tepla se kaštany promění v bomby, které v nestřežený okamžik prasknou a zaneřádí vše okolo. Navíc se tím znehodnotí.
Mikrovlnka
I když milovníci jedlých kaštanů mikrovlnku nedoporučují, protože plody pak nejsou tak chutné a voňavé, někdy nemáte jinou možnost. Je ale pravdou, že jde o nejrychlejší způsob přípravy. Stačí na talíř nalít lžíci vody a po jeho okraji naříznuté jedlé kaštany vyskládat. Na talíř dejte vhodný poklop a pečte přibližně dvě až dvě a půl minuty při výkonu 750 W. Kaštany ale bedlivě sledujte, doba přípravy se totiž může měnit podle výkonu trouby.
Pánev
Na středně rozehřátou pánev nasypejte naříznuté kaštany a za občasného promíchání a zatřesení pánví pečte do ztmavnutí (ovšem ne zčernání) skořápky. Trvá to tak 10 až 15 minut. Kaštany můžete i posolit.
Pečicí trouba
Nejčastěji lidé připravují kaštany v troubě. Vyskládejte naříznuté plody na plech a pečte přibližně 20 minut v troubě nastavené na 180-210 °C. Jakmile se slupka otevře a kaštany jsou na povrchu křehké, ale uvnitř měkké, což snadno vyzkoušíte vidličkou, máte hotovo.
Pár fíglů pro dokonale upečené kaštany
Aby vám kaštany chutnaly stejně jako ty z vánočních trhů, vyzkoušejte některé z osvědčených tipů. Kaštany jsou díky nim daleko lepší.
- Než kaštany rozkrojíte, vložte je do vody a nechejte je po dobu několika hodin nasáknout vodou, předejdete tak jejich vysušení během pečení.
- Pokud nemáte čas a chcete kaštany připravit hned, nařízněte je a namočte na minutu do horké vody. Díky vznikající páře se lépe propečou.
- Naříznutí kaštanu do kříže vám půjde snáz pomocí zoubkovatého nože.
- Hotové horké kaštany trochu pokropte vodou, zabalte do starší utěrky, silně stlačte, aby popraskala slupka a nechejte je zde asi pět minut. Pak je přemístěte na keramickou misku zakryjte talířem, aby příliš rychle nevychladly, a postupně je odebírejte, zbavte slupky a konzumujte.
- Přidejte k pečeným kaštanům rozmarýn, máslo, sůl, pepř a muškátový oříšek. O tom, jak si doma připravit nejoblíbenější zimní nápoje, které vás spolehlivě zahřejí, jsme psali zde.