Přemýšlíte, jak prožít den svatého Štěpána? Myslete na pár tradic

 Ostatní 
24. prosince 2018 10:46 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pernatá drůbež by neměla na stole chybět Depositphotos
Každý z adventních dní v sobě nese symboliku a tradici, kterou dodržovali naši předci a kterou se snažíme více či méně naplňovat i v dnešní moderní době. Zatímco například na svátek svaté Barbory jsme si natrhali třešňové větvičky a na Štědrý den jsme se snažili držet po celý den půst, abychom večer zahlédli zlaté prasátko, málokdo ví, jaké zvyky by se měly dodržovat ve dnech následujících.

A jaké tradice bychom tedy měli správně dodržet na druhý svátek vánoční, který si v křesťanské liturgii připomíná svatého Štěpána? Pojďte se podívat, jak by takový den měl vypadat.

Den pro chasu

Zatímco v dřívějších dobách byl tento den určený pro koledu, dnes už na ni vyrazí zřejmě málokdo. Tento den byl v dobách minulých významný také pro chasu, která mohla bez výčitek odejít ze služby jednoho pána k druhému a přilepšit si tak ke svému živobytí. A pokud se k tomuto kroku rozhodla právě v tento den, měla volno až do Nového roku, tedy takzvanou vánočku. Teprve poté začínala služba u nového pána.

Zajděte na koledu

S postupem času se tyto zvyky modifikovaly do přijatelné podoby, a ačkoli už dnešní děti nechodí na koledu od domu k domu, je právě tento den určený k návštěvám přátel a širší rodiny. Zatímco Štědrý den a Boží hod patří spíše ke dnům klidu, které tráví rodina doma u rodinného krbu, den svatého Štěpána naopak vyzývá k tomu obejít široké příbuzenstvo, přinést mu dárky a také nějakou sváteční výslužku. A samozřejmě popřát pevné zdraví a vše nejlepší.

Nesmí chybět pernatá drůbež

Na slavnostní tabuli by pak neměla podle tradice chybět pernatá drůbež. Obvyklým jídlem, které se v tento den připravuje, je proto pečená kachna nebo husa se zelím a knedlíkem. A aby se těžké jídlo lépe trávilo, zapíjí se nejlépe pivem nebo kvalitní domácí pálenkou.

Nemusíte se omezovat

Co se týče pověr, je svátek svatého Štěpána mnohem poklidnější. Takže zatímco se například na Štědrý den nemá prát ani věšet prádlo, stejně jako se musí dodržovat lichý počet talířů u štědrovečerního jídla, na 26. prosince žádná omezení nepřipadají. Snad jen v případě, že dodržujete tradici, kdy na stole zůstávají zbytky jídla a nádobí od štědrovečerní hostiny, je právě den svatého Štěpána tím, kdy se má vše uklidit a poté začít odpočívat.

A když už budete u toho slavnostního rozjímání ideálně spojeného s volnými dny, zkuste přitom popřemýšlet o tom, jak byste mohli v novém roce zútulnit vaši domácnost. Jaké trendy budou v nastávajícím roce 2019 IN, si můžete přečíst v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod