Předsíň by měla být reprezentativní i užitečná

 Dům 
10. května 2018 15:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Do předsíně se hodí spíš světlé barvy Shutterstock
Návštěva se v ní dlouho nezdržuje stejně jako členové rodiny, přesto je předsíň vstupní branou do každé domácnosti a hodně toho napoví. Proto musí být reprezentativní, ale také účelná a uklizená!

Když čekáte návštěvu, uklízíte především obývací pokoj, kde utíráte prach, vysáváte, skládáte rozházené věci, leštíte stůl. Čistou chcete mít také kuchyň, kdyby tam návštěva nahlédla při vaření kávy. V neposlední řadě se staráte také o toaletu, kam dřív nebo později každý zavítá.

Příchod i odchod

Často se ale zapomíná na předsíň, která je tím prvním, co návštěva vidí. Navozuje první dojem z bytu nebo domu, takže byste si na ní taky měli dát záležet. V předsíni se lidé převlékají, přezouvají a připravují se na odchod i příchod. Raději do malého prostoru volte světlejší barvu, ať už jde o nábytek, podlahu nebo stěny.

Předsíň zařiďte spíš prakticky. Není to příliš prostorné místo, a proto tam nedávejte zbytečné věci, aby nebyl prostor zaplněný. Nic nesmí překážet jak pohybu, tak komunikaci. Na kabáty a bundy je potřeba pořádný věšák. Více se osvědčily věšáky na zeď, které nezabírají zbytečně moc místa a také udrží větší váhu.

Chybět by neměla ani židle nebo menší křesílko, do kterého si člověk sedne, když se obouvá. Někdo si sice na sebe hodí boty v mžiku, jsou ale i takoví, kteří se potřebují pohodlně usadit a pomocí lžíce si boty nandat. Hodí se i stolek pro odkládání drobností. Důležité je také zrcadlo, ve kterém člověk může zkontrolovat, zda je vše v pořádku.

U vestavěných skříní počítejte s minimální hloubkou 55 centimetrů, o což se manévrovací prostor zmenší. Výhodou takových skříní je maximální využití prostoru, úspora místa v bytě a lepší přehled o uložených věcech. Pokud budete mít skříň na míru s posuvnými dveřmi, ušetříte další místo. Zrcadla na posuvných dveřích jsou také výhodou, nejenže se v nich uvidíte, ale opticky i zvětší prostor.

Místo na věšák

Vhodnou volbou pro věšák je nástěnný nebo závěsný. Často mívá poličku nebo zrcadlo. Na poličku lze dát například čepice, rukavice, ale i klíče a kabelku. Pořídit ale můžete i věšákový panel se zrcadlem a zásuvkami pro drobné doplňky. Pro větší prostor se pak hodí vestavěná skříň. Poslední možností je samostatně stojící věšák, který je většinou výrazným designovým prvkem. Zabere ale více místa, proto se hodí spíš do větších předsíní.

Zapomenout nesmíte ani na botník. Jeho velikost podřiďte počtu členů rodiny. V malých a úzkých předsíních se uplatní klasické dvouřadové otevřené skříňky s malou hloubkou a vyklápěcími nebo roletovými dvířky. Vybrat si lze i botníky s otočným tyčovým mechanismem, kde lze nastavit patro podle potřeby a vybavit poličkami pro větší množství bot.

Světlá podlaha

Podcenit nesmíte ani výběr podlahy. Musí vydržet zvýšenou zátěž. Osvědčila se keramická dlažba, která je praktická a snadno se udržuje. Když si zvolíte protiskluzový povrch, bude i více bezpečnější. Velikost dlažby je otázkou v kusu, i když dnes se dávají spíš větší formáty. Barva závisí na množství světla. Pokud máte dostatek světla, můžete zkusit i tmavší odstín. Lepší jsou ale světlejší barvy. O podlaze do koupelny jsme psali zde.

Důležitost věnujte i osvětlení. Mělo by být čistě funkční. Pokud je chodba malá a strop nízký, dejte přednost světlu na strop nebo po stranách umístěte několik nástěnných svítidel. Moderním prvkem jsou pásky, které oživí jakýkoliv interiér. Ještě praktičtější jsou pohybová čidla, která rozsvěcují světla podle potřeby.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47