Vybíráme retenční nádrž na dešťovou vodu. Na co si dát pozor?

 Zahrada 
09. května 2018 16:05 / Iva Dvořáková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zalévání dešťovou vodou je stále víc populární Shutterstock
Začněte doma i na zahradě používat dešťovou vodu a ušetříte, navíc budete šetrní k životnímu prostředí. Kvalitní retenční nádrž vám usnadní spoustu práce. Pokud se rozhodnete využívat dešťovou či odpadní vodu v domácnosti a na zahradě, jímka (retenční nádrž) bude základním stavebním kamenem vašeho ekologického snažení.

Pro shromažďování dešťové vody se v dnešní době používají obvykle plastové nádrže, které jsou na trhu dostupné v různé kvalitě a konstrukčním provedení. Je však možné vodu svést i z okapu přímo do přírodního jezírka. Tady vám ukážeme, jak na to.

Nejodolnější jsou skořepinové retenční nádrže z polyetylenu, které dlouho vydrží a uchovají dešťovou vodu v dobré kvalitě. Při využití dešťové vody můžete jímku umístit buď nad povrch, nebo ji zakopete do země.

Druhé řešení je mnohem praktičtější a estetičtější. Dešťová voda skladovaná pod zemí vydrží delší dobu, protože je ochlazována půdou a chráněna před slunečními paprsky.

Vodu z bečky brzo pryč

Naopak voda uložená na povrchu se musí zpracovat co nejdříve. Pokud budete dešťovou vodu využívat v domácnosti, neměla by její teplota překročit 16 °C. Při vyšších teplotách totiž dochází k nežádoucímu množení bakterií.

Pro využití dešťové vody je velmi důležité vybrat správný objem retenční nádrže. Objem se volí podle reálné spotřeby dešťové vody v závislosti na rozsahu použití.

Rozhoduje i velikost střechy

Pokud ji chcete používat v domácnosti i na zahradě, pro čtyřčlennou rodinu by měl být její objem alespoň 4 000 litrů. Retenční nádrž se vybírá také podle úhrnu srážek a velikosti střechy domu, ze které vede okap.

Jímka by měla být ideálně velká tak, aby se nikdy zcela nezaplnila, ale současně by neměla být poloprázdná. Pro výpočet se používají různé komplikované vzorce, prodejci nádrží vám s výběrem rádi pomohou.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47