Vyrobte si lahodný likér z muchovníku. Je léčivý a výborně chutná

Z muchovníku lze vyrobit i takovéto dobroty
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
12. června 2018 10:20 / Shutterstock
  7   0
Likér má léčivé účinky při nachlazení a je na výrobu jednodušší, ale potřebujete větší množství šťávy z plodů. Na víno jich tolik potřeba není, na druhou stranu se však dá říct, že je jeho výroba náročnější.

Muchovník, známý také jako indiánská borůvka, je nenáročný keř, který právě v těchto dnech začíná plodit. Pokud máte přemíru bobulek, můžete si zkusit vyrobit lahodný likér nebo víno z muchovníku.

Muchovníkový likér je výborný lék na nachlazení, víno vám pak přinese okamžitou vzpomínku na teplé letní dny. A to se bude hodit, stejně jako tento recept na sirup z bezu. Jak na to?

Likér

Ingredience

400 ml přefiltrované šťávy z plodů
0,8 g puškvorcového oddenku (lze jej vypěstovat na zahradě, zakoupit v léčivých rostlinách nebo v lékárně)
0,2 g hřebíčku
0,2 g celé skořice
kůru z ¼ pomeranče
200 ml cukrového sirupu
400 ml 80% lihu (nejlépe z lékárny, nebo jej můžeme nahradit vodkou)

Jak na to

Ovoce propláchneme na sítku a vložíme do kastrolu.
Přidáme koření zavázané do kousku plátna, aby se po varu dobře vybíralo.
Vše vaříme čtvrt hodiny na středním plamenu. Necháme vychladnout a přes husté sítko přecedíme.
Cukr s vodou svaříme na sirup, který vlijeme do získané šťávy. Nakonec vmícháme líh.
Necháme ustát do dalšího dne v chladničce a opatrně přes plátno přefiltrujeme.
Ukládáme do lahví s dobrým uzávěrem.

Muchovníkové víno

Ingredience

250 ml šťávy muchovníku
130 ml šťávy z červeného rybízu
500 ml vody
balíček živné soli a balíček kvasinek na výrobu vín (k dostání v drogerii)
190 g krystalového cukru

Jak na to

Plody muchovníku a červený rybíz vylisujeme.
Šťávy odměříme přesnou měrkou a v doporučeném poměru smícháme.
Přidáme vodu, vmícháme odvážený krystalový cukr, přisypeme živnou sůl pro kvasinky a balíček kvasinek. Úzkostlivě dodržujeme čistotu.
Směs po promíchání přelijeme do skleněné láhve s kvasnou zátkou a necháme kvasit.
Po bouřlivém kvašení se začne tekutina sama čistit. Hadičkou stáhneme čistý nápoj, na dně zůstanou zbytky ovoce a kal.
Nápoj plníme do čistých, nejlépe vyvařených láhví a dobře zazátkujeme.
Uskladníme v chladu a temnu.

Iva Dvořáková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Víkend v ruské metropoli je skutečným zážitkem. Moskva vás pohltí a jen tak nepustí

Věda & Vesmír

Přírodní nepřátelé našeho zdraví. Ale existují vůbec?

Bydlení

Propadněte i vy kouzlu neodymových magnetů