Zázrak jménem kokos!

 Ostatní 
25. října 2015 09:16 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Zima je ideální příležitostí, protože kokosový ořech najdeš v téměř každém obchodě. Wikimedia Commons/Tom Woodward
Je sezona kokosů, v obchodech můžete nyní kokosové ořechy pořídit za velice příznivé ceny, pojďme si o nich říct trochu víc. V zemích, kde rostou kokosové palmy, se traduje, že když má člověk pět kokosových palem, nic jiného k životu nepotřebuje.

Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužinou a kokosovou vodou, kterou obsahuje uvnitř. Měří 20 - 30 cm a váží 2,5 kg. Roste na kokosových palmách, převážně v tropech. Je to vydatný zdroj energie, používá se v potravinářském sektoru jako pochutina, ale i pro lisování kokosového oleje. Z kůry plodů se získává kokosové textilní vlákno. Kokosová voda se nesmí zaměňovat s kokosovým mlékem. Kokosové mléko se získává lisováním buničiny a kokosová voda je přirozeně uvnitř dutiny.

JAK NA KOKOSOVÝ OŘECH

Také vás od koupě kokosového ořechu odrazuje fakt, že nemáte doma pilku, kterou byste použili na jeho otevření? Tak už nemusí, ukážeme vám, jak se snadno do kokosu dostanete....

1. Když kokos kupujete, tak s ním zatřepte, mělo by to uvnitř šplouchat. Poté si jej nechte vychladit, protože první co uděláte bude, že si vypijete vodu uvnitř kokosu.

2. jedna ze tří děr, které má kokos na vrchu, je měkká a lze ji lehce pomocí špičky nože prorazit. Otáčením nože udělejte kruhový otvor, kterým prostrčíte brčko a vodu vypijete.

3. Poté dejte kokos do misky a vložte do trouby na 180°C. Za cca 20 minut by měl kokos prasknout. Pokud nepraskne sám, tak za cca 30 minut ho vyndejte a opatrně s ním ťukněte a určitě praskne. Pak stačí nožem rozříznout - chce to řezat, dokud je ořech horký, jde to pak opravdu snadno. Jen pozor na páru, která uniká z ořechu.

4. Uvnitř ořechu je krásně bílá dužina, která je stejně zdravá jako kokosová voda.

5. Dužina jde krásně vyloupnout. Nožem lehce odřízněte hnědou část a můžete ji rovnou jíst nebo ji dále zpracovávat. Nastrouhat a čerstvou použít na pečení nebo škrabkou udělat hoblinky a ty usušit.

KOKOSOVÁ VODA

Voda v čerstvém kokosu je přirozeně sterilní. Do ořechu putuje dlouhou cestou skrz vlákno, čímž se dokonale filtruje. Naprostou většinu kokosové vody (95 %) tvoří voda, zbytek představují prospěšné látky. Obsahuje spoustu minerálních látek jako hořčík, draslík, sodík a vápník. Draslíku obsahuje dokonce patnáctkrát více než banán. Je tedy výborná pro osoby trpící nízkým krevním tlakem. V tropech ji využívají k hydrataci organismu, neboť obsahuje vysoké množství elektrolytů, jako je draslík, které jsou pro správnou hydrataci těla nezbytné. Díky svému složení také zabraňuje křečím a únavě a je dobrým pomocníkem při kocovině. V tradičním indickém léčitelství se kokosová voda používá při léčbě mnoha nemocí, jako jsou střevní infekce, ledvinové kameny, kožní problémy nebo horečky. V tropických oblastech je konzumována při léčbě průjmových onemocnění, neboť hydratuje oslabený organismus. z mladého kokosu je naprosto čirá a bez zápachu, její přirozená chuť je sladko-slaná. Jak ořech zraje, začíná být voda kalná, což neznačí kažení, ale nápoj dostává lehce olejnatou chuť a vůni.

Naprostou většinu kokosové vody (95 %) tvoří voda, zbytek představují prospěšné látky. Obsahuje spoustu minerálních látek jako hořčík, draslík, sodík a vápník. Draslíku obsahuje dokonce patnáctkrát více než banán. Je tedy výborná pro osoby trpící nízkým krevním tlakem. V tropech ji využívají k hydrataci organismu, neboť obsahuje vysoké množství elektrolytů, jako je draslík, které jsou pro správnou hydrataci těla nezbytné. Díky svému složení také zabraňuje křečím a únavě a je dobrým pomocníkem při kocovině. V tradičním indickém léčitelství se kokosová voda používá při léčbě mnoha nemocí, jako jsou střevní infekce, ledvinové kameny, kožní problémy nebo horečky. V tropických oblastech je konzumována při léčbě průjmových onemocnění, neboť hydratuje oslabený organismus.

KOKOSOVÁ DUŽINA

Dužina není moc dobře stravitelná, raději ho tedy nejezte na noc. Nesmí se konzumovat společně s mléčnými výrobky, protože tuky těchto potravin jsou rozdílné. Také by se neměl kokos míchat s vejcem. Z kokosové dužiny můžete vyrobit kokosový krém, olej nebo mléko. Rovněž můžete dužinu nakrájet nebo nastrouhat a nechat usušit pro budoucí využití například při pečení.

KOKOSOVÉ MLÉKO

1 zralý kokos nebo sušený strouhaný cca 200g

500-600 ml vody

plátýnko (můžete použít i staré tričko)

1. Dužinu jednoho zralého kokosu vyloupejte a dejte spolu s vodou do mixéru. Použijte program na smoothie nebo prostě jen rozmixujte obsah mixéru do hladka.

2. Nyní budete potřebovat cedník a jemné plátýnko. Obsah mixéru přes toto plátýnko přeceďte a na závěr i důkladně vyždímejte. Hotové mléko můžete okamžitě použít, nebo uložit v uzavřené nádobě v lednici. Během chvíle se oddělí v mléku bílý tuk a kokosová voda, to je přirozený proces. Vypadá to stejně, jako když otevřete konzervu kupovaného kokosového mléka, na vrchu je pár centimetrů silná tuhá vrstva a pod ní téměř průzračná však lehce mléčná tekutina.

KOKOSOVÝ KRÉM

Hustota krému je asi dvojnásobná oproti mléku (pokud tedy při výrobě mléka použijete polovinu vody než byste měli, budete mít krém), tedy hlavní rozdíl je v konzistenci a menším obsahu vody.

Skořápky kokosu můžete rovněž zužitkovat. Vyrobte z nich třeba krmítko pro ptáky nebo dekoraci do vašeho interiéru.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky