Zajímavé tipy na chlazení nápojů bez ledničky a ledu

 Ostatní 
02. července 2018 18:12 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
I když nemáme k dispozici ledničku, můžeme nápoje ochladit Shutterstock
Pokud se toto léto chystáte do přírody, jestliže preferujete putování pěšky nebo na kole, asi těžko s sebou budete mít chladící vybavení. Přesto existuje několik jednoduchých způsobů, jak si zchladit nápoje.

Přinášíme dva jednoduché návody na ochlazení nápojů během vaší výpravy. Oba jsou léty odzkoušené. Jde o fígle, které používali naši předkové, kteří neměli zdaleka takové možnosti, jako máme my. To jim ale nebránilo využít znalostí, které měli. Pokud cestujete autem, využijete naopak článek o správném využití klimatizace, který najdete zde.

Studánka či potůček

Naprostou klasikou je chlazení nápojů v láhvi či plechovce ve vhodném vodním toku. Teplota tekoucí vody bývá o mnoho nižší, než je okolní teplota vzduchu. I teplota vody ve stojaté vodě bývá přijatelnější než teplota okolí. Navíc u dna ve větší hloubce se drží dokonce stabilní 4 stupně, což už je pořádná zima. Do takové hloubky sice své nápoje nedostanete, ale i v obyčejné studánce může být voda vyvěrající ze země velmi chladná.

Problémem tohoto typu chlazení je potřeba delší doby, aby se vyrovnala teplota nápoje s teplotou okolní chladící vody. Doba ponoření musí být několik hodin. Tento způsob je proto vhodný do situace, kdy dorazíte na místo přespání. Máte k dispozici vodní tok či studánku a máte dost času. Ukážeme si ale způsob, který můžeme použít i během přesunu.

Chlazení odpařováním

Chlazení odpařováním je způsob, který lze využít i za chůze či při jízdě na kole. Hodí se ale i do kempu. Aby fungoval, potřebujeme láhev či plechovku obalit nějakou tkaninou, která pojme hodně vody. V teplém počasí a při proudění vzduchu se pochopitelně voda začne z obalu odpařovat. Při odpařování se ale snižuje teplota materiálu, ve kterém je voda nasáklá. Teplo je odváděno pryč spolu s odpařenou vodou. Během odpařování se tak snižuje teplota v obalené lahvi zhruba o pět stupňů, což je už dost na to, abychom poznali rozdíl.

Výborné pro tento způsob chlazení jsou staré polní láhve. Hliníková nádoba je ve filcovém obalu, který dobře přijímá vodu a pokud necháte lahev venku, tak dosáhnete dobrého chladicího efektu. Jestliže chcete chladit láhev piva, doporučujeme si připravit už dopředu vhodný obal. Jestliže nemáte filc, použijte nějakou hustší látku. Vhodný je například fleece. Je také dost trvanlivý. Není dobré mít tento chladící systém na přímém slunci. Spíš je vhodné ho umístit do stínu, ale tam, kde proudí vzduch. Tak se efekt projeví nejvíc. Na přímém slunci by totiž proti efektu chlazení působila energie slunce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008