Zavařování v troubě: Je jednodušší než v horké vodě, ušetří dost času

 Dům 
27. června 2018 07:55 / Iva Dvořáková
  13
📷
4 fotografie v galerii
Zavařit se dá v podstatě cokoli a jakkoli Pexels
Možná vás to překvapí, ale zavařování v troubě je možná jednodušší než to v horké vodě. Proč? Ušetří vám totiž docela dost času. Na druhou stranu, v troubě těžko odhadnete dobu potřebnou k zavaření, takže stoprocentní výsledek nečekejte.

Pokud nemáte zavařovací hrnec a nehodláte do něj investovat, můžete sterilizaci ovoce i tak zkusit. Kde? V troubě, ať už vlastníte horkovzdušnou, plynovou nebo elektrickou.

Musíte se však připravit na to, že zavařování v troubě není možné provést šetrně a sklenice, víčka i gumičky vysokou teplotou více trpí. Proto je vhodnější vsadit jen na šroubovací víčka, která jsou odolnější proti případnému zkroucení vlivem vysoké teploty.

Také úspěšnost sklenic, které "chytí", bývá nižší, protože je těžké odhadnout, jak dlouho a na jakou teplotu zavařovat. Přesto vám zkusíme poradit.

Tip: Pokud vám trouba již dosluhuje, zkuste si prohlédnout vestavné pečící trouby od českého výrobce MORA. Kromě zavařování ovoce, hub či masa ji můžete díky jejímu objemu 65 l využít i na pečení větších kusů masa - např. svatomartinské husy. Díky důmyslné cirkulaci vzduchu můžete navíc péct současně i na více úrovních, aniž by došlo k mísení chutí a vůní.

Horkovzdušná trouba

Vždy zavařujte jen ve stejně velkých sklenicích, ty se nesmí vzájemně dotýkat, stejně tak se nesmí dotýkat okraje plechu. Na standardní plech se vejde zpravidla šest velkých zavařovaček.

Přes sklenice můžete také umístit větší počet vrstev navlhčených novin, tím se vyhnete přehřívání skla. Plech se sklenicemi dejte do spodní části trouby a zapněte dolní i horní ohřev.

Na plech nalijte teplou vodu do výšky 2 až 3 centimetry, kterou případně doplňujte. Teplota v troubě by měla být 200 až 220 °C, doba sterilizace je přibližně stejná jako u klasického zavařování v zavařovacím hrnci – menší sklenice 5 až 8 minut, větší 10 až 13 minut.

V zásadě platí, že měkké ovoce či zeleninu je vhodné zavařovat kratší dobu než tvrdé druhy. U všech ostatních potravin vycházejte z doby klasického zavařování v horké vodě.

V případě většího množství zavařenin je dobré vyzkoušet sterilizaci jedné sklenice a pak podle ní zavařit všechny ostatní. Po ukončení zavařování sklenice vytáhněte a nechte je pomalu vychladnout otočené na víčko dnem vzhůru.

Plynová a elektrická trouba

Postup zavařování se od horkovzdušné trouby liší jen v nastavení teploty a doby sterilizace. Trouba by vždy měla být předehřátá, elektrická se nastavuje na 95 až 100 °C, plynová na stupeň 1. 

Postihla vás také zavařovací mánie? Nemusíte zůstat jen u osvědčeného ovoce nebo zeleniny, ale zavařte si i různé speciality včetně masa. Jak správně zavařit mnoho dobrot, si přečtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008