Jedete na dovolenou? Ochraňte svůj dům před zloději

 Dům 
24. července 2018 16:31 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Preventivně ochránit majetek se rozhodně vyplatí Pixabay
Na letní dovolenou vyrážejí téměř dvě třetiny Čechů. To je jedním z důvodů, proč je letní sezona rájem pro zloděje. Stačí, když nebudete pozorní a vrátíte se do vybíleného bytu.

Zloději se rozmnožili doslova jakou houby po dešti. Policisté stále apelují, abychom byli opatrní a při odjezdu na dovolenou své bydlení maximálně ochránili. Ne všichni se tím však řídí.

Sociální sítě

Největší bolestí pro nás, zároveň však doslova rájem pro zloděje, jsou dnes sociální sítě. Téměř devadesát procent lidí se na nich chlubí fotkami z dovolené, kde právě pobývají. Chlubivé komenty s tím, že právě odpočívají u moře, jsou pro zloděje cennou informací. A nenechte se mýlit, že když máte složitá hesla a nastavené maximální soukromí, nikdo se o vašem momentálním místě pobytu nedozví.

Ti opravdu „dobří“ zloději bývají velmi často krok dopředu před námi. Největším problémem jsou takzvané hashtagy typu – dovolená, moře, odpočinek – je to v podstatě přímá pozvánka do prázdného domu či bytu. Chcete-li se tedy pochlubit fotkami z dovolené, udělejte to až potom, co se vrátíte. V danou chvíli nemusí nikdo vědět, že odpočíváte u moře. Pamatujte si, že zloději stačí pro rychlý lup dobrá informace a pár minut času.

Berou všechno

Podle statik z loňského roku bylo narušeno vloupáním více než osm tisíc nemovitostí v České republice. Přičemž celková škoda byla spočítána na 320 milionů korun. Průměrné denní škody tak dosahovaly více než 2,6 millionu korun. Nejčastěji se kradly movité věci. Ale mizely i cenná data v počítačích, laptopech či na paměťových discích. Objasnit jednotlivé případy se pak povedlo pouze ve 22 procentech.

Chraňte svůj domov

Krom toho, že nebudete nikde vyhlašovat datum svého odjezdu z místa bydliště, je vhodné preventivně bydlení a majetek ochránit. V každém případě jsou nutné bezpečnostní vchodové dveře. To by měl být základ správně ochráněného bytu či domu. Vhodné jsou i nejrůznější petlice, kterými případným zlodějům vstup do obydlí znesnadníte.

Pokud máte okna níže položená nebo bydlíte v přízemí s balkonem, jsou nutné minimálně bezpečnostní folie na skla. Ještě lepší je však namontování mříží. Dnes už je možné vybírat z mnoha dekorativních druhů, nemusíte se tedy bát, že by vám hyzdily obydlí. U balkonů a teras byste pak neměli zapomenout na bezpečnostní zámky na kliky.

Požádejte o pomoc

Velmi dobrou variantou je požádání o pomoc někoho ze svých blízkých. Sousedé vám mohou například vybírat pravidelně schránku. Velmi oblíbenou možností poslední doby je i nabídnutí bydlení někomu z kamarádů či blízkých osob. Bydlíte-li třeba na vesnici, mohou si u vás lidé z města užít příjemné prázdniny. Jste-li z města, pak si jistě kamarádi z druhého konce republiky udělají rádi delší návštěvu spojenou s poznáváním vaší lokality. Než je pozvete, ochraňte ale svůj dům i před nežádoucími hmyzími návštěvníky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve