Máte přebytek broskví na zahradě? Připravte přesnídávky
Pokud vám na zahradě zůstalo větší množství broskví, můžete připravit přesnídávku z nich. Potřeba bude zhruba kilo ovoce. Při výběru se zaměřte spíše na měkčí kusy. Čisté a omyté broskve rozdělte nožem na poloviny. Část kolem stopky raději vyřízněte a následně vyjměte pecku. Půlky broskve jednoduše protlačte přes nerezové sítko, díky takovému postupu uvnitř sítka zůstane celá slupka. Pokud se vám nechce ztrácet čas s odstraňováním slupky, broskve jednoduše nakrájejte na kousky.
Pořádně rozvařte
Ať už jste zvolili postup se sítkem nebo bez, je nyní na řadě rozvaření kousků ovoce. Vložte je do hrnce, zalijte zhruba litrem vody a vařte do změknutí přibližně půl hodiny. Hotové broskve rozmixujte mixérem na jemné pyré a podle vlastní chuti můžete přidat cukr nebo med. Směs je ideální zakápnout troškou citronové šťávy. Přidejte vanilkový puding rozmíchaný v nepatrném množství vody a směs za občasného míchání povařte ještě pět až deset minut. Jak připravit koláč z broskví, jsme psali zde.
Aby vám přesnídávka dlouho vydržela, je nutné věnovat několik minut i přípravě sklenic. Čisté sklenice a víčka dejte do hrnce s vodou tak, aby byly celé ponořené a vařte je zhruba šest minut. Po vyjmutí z vody je plňte ještě horkou směsí přesnídávky. Zavíčkujte, dejte opět do hrnce s vodou a vařte dvacet minut. V tomto případě už sklenice nemusí být ponořené ve vodě.
Zvolte troubu
Druhá možnost je sterilovat v troubě: skleničky dejte na hluboký pekáč, zalijte asi do poloviny vroucí vodou a nechte dvacet minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Po naplnění skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte do druhého dne vychladnout.