Bez správného stříhání se sladkých malin nedočkáte. Kdy a jak provádět střih?

 Zahrada 
04. srpna 2018 11:09 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Stříhat se musí opatrně, přílišný řez je nevhodný Pixabay
Maliny už letos odrodily a možná vám jejich nevzhledné pruty na zahradu příliš nepasují. S jejich stříháním ale ještě chvíli vydržte. Maliníky jsou sice nenáročné, přesto jim péči věnovat musíte. Mezi nejčastější úskalí pěstování patří řez. Tady je nutné rozlišovat, zda se jedná o maliny jednou plodící nebo remontantní.

Úplně původním stanovištěm maliníků byly a jsou okrajové části lesů. Mají rády vlhkou a dobře vyživovanou půdu. Jsou přitom velmi nenáročné a rychle se rozrůstají. Pro dobrou úrodu potřebují dostatek slunečního svitu na horní části výhonů, ale zároveň zastínění spodní části výhonů. Nemají rády vítr. 

Kdy maliník řezat

Některé maliny plodí na loňských výhonech, jiná odrůda na letošních letorostech. Účelem řezu je podpořit vývin nových letorostů, které dávají základ nové úrodě, odstranit odplozené výhony a prosvětlit keře. Odrůdy malin, které sklízíte v průběhu července, se řežou na podzim. Pozdní odrůdy, které se sklízí v srpnu a začátkem září, seřízněte až na jaře. Ty totiž plodí na výhonech, které vyrostou během sezony. Pěstování remontantních malin je však náročnější v tom, že odplozené výhony se musejí vystříhat a nové upevnit na vedení tak, aby v příštím roce dobře plodily. 

 

Jak provádět řez a střih

Během vegetace odstraňte všechny slabé, přebytečné a suché výhony. Ponechávejte jen 6 až 8 letorostů nahrazujících odplozené dřevo. Nejlépe na podzim, po opadání listí, odřízněte všechny dvouleté výhony úplně u země - jsou to ty, na kterých v létě byly plody. U těch maliníků, které zaplodily na podzim na jednoletých výhonech, odstřihněte pouze odplozené konce. Jednoleté výhony jinak není třeba zkracovat vůbec, stačí je probrat, aby nebyly příliš husté. U nových sazenic radikálně výhony nezkracujte! Novou sazenici po výsadbě zkraťte kousek nad zemí do jednotné výšky. Po výsadbě pravidelně zalévejte, aby rychle prokořenily. 

Další péče o maliníky

Pokud máte rádi maliny a chcete, aby byly co nejsladší a největší, je třeba rostliny během podzimu nebo zimy pohnojit a zkypřit. Tím déle zůstávají při síle a hojně rodí. Maliníkům svědčí hlavně chlévský hnůj a dobrá kompostní země. Hnůj se navrství na podzim mezi řady a pak se zakopává. Kompost se zakopává také na podzim nebo během zimy a mimo to se záhony během zimy důkladně zalijí ještě výkaly zředěnými močůvkou. Pokud nemáte přírodní hnůj, močůvku a kompost, nezbývá, než si vystačit s hnojivem umělým. Zároveň je třeba při každém podzimním okopávání odstranit výhony, které vybočily z řady. Co dalšího dělat na zahradě na podzim, jsme psali zde.

Pozor na choroby

Maliníky trpí především na nejrůznější virózy, které jsou ovšem velmi těžko rozpoznatelné. Prevencí proti nim je včasná likvidace celých rostlin. Další velmi častou chorobou jsou plísňová onemocnění a onemocnění houbami. Prevencí je nejen postřik speciálními roztoky, ale také dostatečné prosvětlení keřů, zabránění přemokření i omezení hnojení dusíkatými hnojivy. Mezi nejčastější živočišné škůdce patří mšice maliníková, proti níž je nejúčinnější ochrana v podobě insekticidů.

Nejvíce škodlivý je pak malinovník plstnatý, jehož larvy doslova vyžírají vnitřní části květů, které následně usychají, nebo se z nich vyvíjejí jen malé nevzhledné plody malin. Ochranou jsou postřiky aplikované před květem nebo ihned po sklizni, ale také pravidelná sklizeň zralých plodů. Na jakých dobrotách z malin si pak můžete pochutnat jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve