Brašna na kolo může mít mnoho podob. Jak vybrat tu správnou?

 Ostatní 
06. srpna 2018 11:44 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zpříjemněte si svou jízdu Pixabay
Batohy mají spoustu výhod – zejména uvolňují ruce, proto jsou výhodné i pro jízdu na kole. Bohužel si s nimi mnohdy nepříjemně zpotíte záda. Řešením může být brašna, kterou připevníte přímo na kolo. Na trhu najdete nespočet tašek, brašen, kapsiček, batohů či pytlů, které můžete při projížďkách využít.

Jiná brašna se ovšem hodí sportovci, jiná městskému bikerovi. Brašny na kolo mohou být velmi prostorné, přitom jízda s nimi je pohodlná. Zejména při delším cestování jde o mnohem komfortnější variantu, než se vláčet s těžkým batohem na zádech. Už vůbec se nedoporučuje vozit věci v igelitových taškách na řídítkách nebo ve sportovní tašce přes rameno. Před výběrem brašny je ale třeba zohlednit, na jaké kolo se bude používat. Ne každou brašnu totiž můžete použít na jakékoliv kolo. 

Zásadní vlastnosti

Zřejmě nejdůležitější je, aby brašna na kolo byla odolná vůči vodě. Taška na kolo z nekvalitní propustné látky se vám jednoznačně nevyplatí. Materiál by tedy měl být voděodolný. Většina menších brašen na kolo je nabízena v nepromokavé úpravě, ovšem velké brašny na nosič se nabízejí i v klasickém textilním provedení.

Oproti nepromokavé úpravě jsou lehčí a oblečení v nich ani při delším uskladnění nezatuchne. Jejich nevýhodou je však kromě promokavosti i trvanlivost a odolnost vůči oděru a protržení. 

Druhy brašen na kolo

Brašny pod sedlo

Nejčastěji se brašny pod sedlo používají k uložení nářadí na kolo, náhradních duší, lepidla a podobně. Výtečně ale poslouží také pro drobné osobní věci, jako je mobilní telefon či peněženka. Vejde se do nich i skladná větrovka. Mají jen velmi malé rozměry, ale na krátké výlety postačí. Jsou velmi nenápadné a při jízdě nijak nepřekáží.

Brašny do rámu

Také brašny do rámu jsou malé. Opět se dají využít spíše pro drobné věci a větrovku. Extrémní pozor je nutné si dát na velikost těchto brašen směrem k velikosti rámu. Stává se totiž, že po zakoupení cyklista zjistí, že mu brašna překrývá košík na pití. Brašny do rámu se uchycují pomocí suchých zipů. Při výběru je proto potřeba vzít v potaz také typ rámu. U celoodpružených kol bývá v rámovém trojúhelníku tlumič, u dámského sníženého rámu je pak potřeba použít speciální dámskou brašnu.

Brašny na řídítka

Také na řídítka můžete umístit jen velmi malou brašnu, ale prodávají se až brašny pětilitrové. Jsou velmi praktické, ale u větších rozměrů musíte být opatrní, abyste do brašny nedali příliš mnoho těžkých věcí. Pak může zhoršovat ovladatelnost kola. Brašna se na řídítka uchycuje pomocí klick-fix systému, napevno uchyceného systému nebo suchého zipu. Často mívá na horní části průhlednou kapsu na mapu.

Brašny na nosič

Pokud potřebujete naložit na kolo větší objem věcí, je výhodné pořídit si nosič a brašnu na nosič. Dělají se v mnoha konfiguracích. Rozdělují se podle typu materiálu na turistické z odolné tkaniny, ale bez vodotěsnosti, a na brašny expediční, které jsou vyrobeny z pevného vodotěsného materiálu se systémem uzavírání lodního pytle. Na turistické brašny pro vyšší voděodolnost je vhodné přikoupit návlek (když není součástí brašny), který zvýší odolnost proti dešti. 

Opět je dobré brašnu nepřetěžovat, aby pak nepoškodila nosič a ten následně samotné kolo. Při používání brašen na nosič je rovněž vhodné rozložit stranově rovnoměrně hmotnost nákladu. Pokud používáme i přední brašny, platí totéž o rozložení hmotnosti mezi přední a zadní brašny. Pokud bychom měli velkou hmotnost nákladu vzadu, může být kolo nestabilní a může se zejména při stoupání převažovat dozadu.

Brašny na sedlovku

Brašny na sedlovou tyč obvykle obsáhnou 5 až 15 litrů. Jedná se o brašny, které se pomocí klick-fix držáku přimontují na sedlovou trubku. Využívají se zejména na delší výlety. Mají ale omezenou nosnost, kterou je potřeba dodržovat, aby nedošlo k poškození brašny, případně rámu kola. Na co dalšího byste neměli při svých cyklo výletech zapomínat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47