Tipy, jak naložit s kytkami, aby přežily váš návrat z dovolené

 Dům 
05. srpna 2018 15:33 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květiny bez pravidelné zálivky mohou zhynout Shutterstock
Chystáte se na dovolenou a nevíte, jak naložit se svými pokojovkami? Vyrobte jim jednoduché zavlažovací systémy.

Asi nikoho netěší po návratu z dovolené pohled na zvadlé, opadané nebo zažloutlé listy pokojových květin. Jsou sice odolnější druhy, které se dají ještě zachránit, ale většinu z nich dlouhodobá absence vody prostě zničí. Přitom se tomu dalo docela snadno zabránit. A nemusíte ani utrácet peníze za drahé samozavlažovací květináče.

Hydroponie pro cestovatele

Pokud často odjíždíte pryč a nemáte nikoho, kdo by vám květiny zaléval, pak je dobré pěstovat rostliny hydroponicky. Není to nic těžkého. Místo klasické zeminy použijete propustný keramzit a na zalévání si pak stačí vzpomenout jednou za tři týdny.

Dobře zavlažte

Před odjezdem rostliny vždy zalijte větším množstvím vody. Květiny můžete ještě posílit hnojivem rozpuštěným ve vodě. Pro osvěžení můžete ještě listy rostlin rosit rozprašovačem s vodou. Díky tomu si květina v sobě déle uchová vlhkost.

Dopřejte jim kýbl či vanu

Pokojovky, které potřebují častou zálivku, jako třeba ibišek, bambus či kroton, dejte do kýble s přiměřeným množstvím vody. Stojatá voda za pár dní nenadělá až zase tolik škody. Kapradinám namočte do vody vzdušné kořeny. Ty květiny, které se dají snadno přenést, můžete postavit do vany na starý ručník, nebo jinou snadno nasákavou podložku, která udrží vlhkost. Květiny si samy odebírají vodu.

V chladu vydrží

Pokud máte rostliny v místě, kde často svítí slunce, je jasné, že voda se pak rychle odpařuje. Proto pokud odjíždíte na více dnů, dejte rostliny do chladnější místnosti, třeba na chodbu. Díky tomu jim vydrží voda v misce delší dobu.

Pomozte si PET láhví

Jedním ze způsobů, jak udržet vaše květiny co nejdéle v kondici, je pořídit jim zavlažovače, třeba v podobě ozdobných skleněných koulí. Ale pokud se vám nechce utrácet, vyrobte si vlastní. Stačí k tomu jen obyčejná PET láhev. Vyberte půllitrovou nebo litrovou láhev podle velikosti květiny. Do víčka udělejte několik dírek. Pak ji naplňte vodou, zašroubujte hrdlo a opatrně zasaďte do květináče. Láhev opřete o okno nebo o stěnu, aby se květináč nepřevážil. Pokud máte čas, můžete si vyrobit vlastní samozavlažovací truhlíky, o kterých jsme psali zde.

První pomoc

Pokud se vám přece jen nepodařilo dát květině vše potřebné a po návratu z dovolené je povadlá, zkuste první pomoc. Napusťte kbelík vlažné vody, nechte ji chvíli odstát a pokojovku do ní ponořte až po horní okraj květináče. Stačí ji tam nechat dvacet minut, to by ji mělo dostatečně probrat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve