Jak vybrat meloun, aby byl sladký a šťavnatý?

 Ostatní 
05. srpna 2018 12:55 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Vybrat chutný a dobrý meloun není lehké Shutterstock
V obchodě jste si koupili vodní meloun a už se nemůžete dočkat, až si na něm doma pochutnáte? Po rozkrojení vás ale čeká zklamání v podobě seschlé dužiny? Poradíme vám, jaké kroky vedou k výběru chutného melounu.

Vodní melouny tvoří z většiny voda, fruktóza a zdroj vitaminu C. Právě voda v nich obsažená pomáhá při vyživování a hlavně vnitřním zvlhčování kůže a také při odstraňování škodlivin z těla. Aby vám meloun dobře posloužil, důkladně vybírejte.

Čím těžší, tím lepší

Dávejte přednost středním nebo větším plodům. Těžší meloun je totiž šťavnatější a zralejší. Ideální kus by měl vážit mezi šesti až deseti kilogramy. Dalším důležitým aspektem je barva. Myslete na to, že slupka melounu musí mít různé kontrastní pruhy. Čím silnější kontrast barev, tím lahodnější obsah na vás uvnitř čeká.

Zaměřte se také na spodní stranu, na které meloun při pěstování ležel. Barva má být béžová nebo žlutá. Pokud je plocha, o kterou se opíral, bílá, plod byl sklizen příliš brzy a nebude dostatečně zralý. Hledejte lesklé melouny. Zralé mají obvykle horší barvu, ale mají lesklý povrch. Vybledlá kůra naznačuje nezralost, žluté pruhy naopak přezrálost. Jak připravit domácí limonády nejen z melounu jsme psali zde.

Poslouchejte

Další osvědčenou pomůckou při výběru je zvuk. Chyťte meloun do rukou a stlačte jej. Zaměřte se na to, zda uslyšíte mírné praskání při zmáčknutí. Jestliže ano, držíte zralý meloun. Nemačkejte ho však příliš. Pokud raději nechcete meloun mačkat, stačí na něj jednou rukou klepnout. Dunivý zvuk prozradí, že je meloun zralý. Zralost značí i uschlá a zkroucená stopka.

Meloun nezapomeňte celý prohlédnout. Pokud u něj nahmatáte měkká místa, je to špatně. Právě ta jasně značí, že už se začal kazit. Správně vybraný meloun je uvnitř po rozkrojení sytě červený až rudý.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve