Chybí vám práce na zahradě? Pěstujte si zeleninu, která mrazům hravě odolá

 Zahrada 
04. prosince 2019 09:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I v zimě může zahrada poskytnout mnoho zeleniny Internet
Ani v zimě nemusejí majitelé zahrad zahálet. Prosinec například vybízí k rychlení petržele, bylinek nebo řeřichy. Zajistíte si tak stále čerstvý přísun vitaminů. A existuje celá řada vytrvalé zeleniny, která je určena k zimnímu pěstování. Díky hlízám a kořenům ukrytým pod vrstvou půdy dokážou růst i přes nepřízeň zimního počasí a na jaře znovu obrazí.

Výběr zimní zeleniny je velmi široký, jde například o křen, chřest nebo topinambur. Do zimní zeleniny se ale řadí také třeba petržel, černý kořen, pastinák či veškeré cibuloviny. Některé druhy zeleniny jsou dokonce i chutnější a jemnější, pokud přejdou mrazem. Celou zimu mohou zůstat venku také kadeřávek, máslová a růžičková kapusta nebo zimní odrůdy póru.

Co lze sázet v prosinci

Pokud počasí přeje a podobá se spíše podzimnímu, tak lze na záhonky vyset mrkev, petržel kořenovou, ale i naťovou, pastinák, cibuli, šalotku, česnek nebo špičaté zelí. Velmi odolný je také špenát a kapusta kadeřávek.

Zimní pór

Co se týká póru, vhodnou odrůdou pro zimní pěstování je např. Elefant. Ale pozor, při opakovaném zmrznutí a následném roztání pór začne hnít. V tom případě ho raději vyndejte ze země. Pór zasejte v druhé polovině března nebo na začátku dubna. Na podzim skliďte část rostlin a část nechejte na záhoně. Další sklizeň můžete uskutečnit na jaře.

V posledních letech je největším škůdcem póru na záhonech vrtalka pórová. Pórek lze ochránit tím, že jej zakryjete netkanou textilií. U zimního póru je třeba sundat textilii koncem září.

Růžičková kapusta i kadeřávek zimu milují

Růžičková kapusta se dá sklízet prakticky celou zimu. Zima jí nijak neškodí, spíše naopak – růžičky jsou chutnější a sladší. Podobně se chová i hlávková kapusta. Kapusta vydrží dokonce teploty do -17 °C. Nejvíce se jí bude dařit v půdě hlinité, s dostatečnou vláhou a živinami. Naopak nesnáší větrná stanoviště.

Nízké teploty svědčí také kadeřávku, kterému vylepší chuť i aroma. Během mrazu se totiž škrob obsažený v listech promění na cukr.

Cibule ze Sibiře

Velkou pochoutkou je také cibule zimní, kterou můžete přidat do salátů, omáček i jen tak na chleba s máslem. Mladé cibulky zimní cibule se doporučuje hned zpracovat, mají tak nejlepší chuť.

Zimní cibule je mrazuvzdorná, pochází z jihovýchodní Sibiře, a tak ji můžete nechat na záhonku po celý rok, pomalu roste i pod sněhem. Pro pěstování cibule zvolte nejlépe bezplevelnou, ne příliš vlhkou, lehčí až střední půdu.

Salátoví otužilci

Dokonce i mezi saláty lze najít otužilce, které je možné pěstovat také v chladných měsících roku. Záleží především na odrůdě salátu. Mezi takové, které lze pěstovat i v zimě, patří například odrůda Humil. Zasaďte jej už v polovině října, aby rostlinky dobře zakořenily a začaly růst. V zimě se vegetační období rostliny přeruší a v růstu pokračuje s příchodem jara, pak se vyvíjí velice rychle. O tom, jak zahradu v zimě zalévat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47