Oživte zahradu záhonem bylinek! Které nesmějí chybět?

 Zahrada 
15. srpna 2018 15:44 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jednou z bylinek ve vaší zahradě může být levandule Shutterstock
Patří zahradničení mezi vaše oblíbené činnosti? Našly by se u vás ovocné stromy, rajčata, ale také brambory? Udělejte si místo i na bylinky! Hodit se mohou na dochucení, ale i při nemoci. Sáhnout můžete po meduňce, kopru, křenu, levanduli nebo bazalce.

Bylinek je nepřeberné množství. Nemusíte je však shánět po sousedech nebo v obchodech. Není nad to, když si vypěstujete vlastní bylinky. Nejprve si vyberte místo, potom si určete, kolik bylinek a jaké budete chtít pěstovat.

Místo v závětří

Nejvíce účinným uspořádáním pro více druhů jsou spirálové skalky nebo esovité a trojúhelníkové záhony, které umožňují seskupit bylinky s podobnými nároky na půdu a vláhu. Vhodné bude, když vyberete místo v závětří. Můžete ho získat i vysázením vyšších bylin na okraj záhonu nebo použít živý plot. Jen je potřeba dávat pozor, aby další bylinky nebyly ve stínu.

Některé bylinky odpuzují škůdce, proto je vhodné je vysázet třeba vedle zeleniny. Podle potřeb pak kypřete půdu a těžkou půdu můžete zlehčit pískem. Většinu bylinek není potřeba přihnojovat, jen stačí na jaře trocha kompostu. Nepoužívejte chemické postřiky.

Pravidelně odstraňujte plevel a pěstujte více bylinek, které používáte. Sklízejte je před polednem, v tomto čase si totiž uchovávají nejvíce esenciálních olejů. Jednoletky vysazujte každý rok na jiné místo, aby měly z půdy vždy dostatek živin.

Zasadit můžete například bazalku. Je ideální pro domácnosti, kde se často vaří italská kuchyně. Vyžaduje slunné stanoviště s lehce propustnou půdou. Je náročnější na závlahu. Další možností je fenykl obecný. Má protikřečové účinky a používá se třeba při pečení chleba. Pro tuto rostlinu je lepší slunné místo s nevysychavou půdou a dostatečnou zálivkou. Nedělá mu však dobře přímé hnojení.

Heřmánek i kopr

Další bylinkou je heřmánek, který se využívá v léčitelství a v kosmetice. Vypěstovat si ho ale může každý. Je to nenáročná rostlina. Daří se mu ve slunném prostoru s propustnou lehkou půdou s dostatkem humusu. Nedaří se mu naopak ve vlhku a chladu.

Pěstovat můžete i kopr vonný, který lze využít nejen pro koprovku, ale také při zažívacích potížích nebo při nemocích ledvin. Kopru postačí propustná půda na slunném místě. Nesnáší těžké mokré půdy. A nezapomeňte na křen. Je bohatým zdrojem vitaminu C. Můžete ho mít na slunci i v polostínu.

Levandule a máta

Slunné místo potřebuje levandule lékařská. Není náročná na živiny. Používá se pro lékařské účely. Díky mátě peprné si můžete udělat letní nápoj, čaj, ale i zálivku. Má raději polostín a je pro ni vhodná bohatá a vlhká půda s pravidelnou zálivkou. O pěstování máty jsme psali zde.

Mateřídouška obecná se cítí dobře na slunci s lehkou, suchou půdou. Pomáhá při chřipce nebo kašli i proti zácpě. Uklidňující účinky má meduňka lékařská. Uchytí se na slunci i v polostínu. Půda by měla být propustná a bohatá na živiny.

Pažitka na chleba

Oblíbená je i šalvěj lékařská, která se používá také v boji proti zdravotním problémům. Šalvěji stačí i chudší hlinitá půda, má ráda suchá a slunná místa. Chybět nesmí ani pažitka, která je plná vitaminu C, A a B2 i minerálních látek. Nejlépe uděláte, když ji dáte do polostínu a do půdy s dobrou propustností.

Pokud budete chtít při vaření zpestřit jídlo, nebo si jen dát něco na namazaný chleba, případně budete řešit nachlazení a další zdravotní potíže, můžete zajít na zahrádku, kde vám bylinky podají pomocnou ruku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008