Blíží se škola. Jak vybavit dítěti pokoj?

 Dům 
15. srpna 2018 12:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dětský pokoj musí mít prostor pro povinnosti i radosti Pixabay
Prázdniny pomalu, ale jistě končí. Dospělí to obecně příliš vnímat nemusejí, protože chodí do práce celý rok a většinou mají červencovou dovolenou už za sebou. Jiné je to u dětí a jejich rodičů, kteří se pomalu chystají do školy. Nakupují pomůcky, aktovky, ale také vybavují pokoj, aby byl pro školáka vhodný.

Jinak vypadá pokoj prvňáčka nebo dítěte z prvního stupně a jinak puberťáka nebo teenagera. Pokud máte prvňáčka, který měl dosud pokoj jenom na hraní, bude nutné ho připůsobit tomu, aby se v něm dalo učit a psát úkoly.

Povinnosti i radosti

Přestože bude pokoj věnovaný i škole, musí se v něm dítě cítit dobře a musí mít i svůj prostor na hraní a další záliby. Někteří rodiče si mohou myslet, že vše vyřeší nákupem psacího stolu a židle. Jenomže v tom se mýlí. Pokoj je potřeba rozdělit na povinnosti a radosti.

Kolem psacího stolu nesmí být žádné hračky, které by poutaly pozornost dítěte při plnění školních povinností. Lehce se pak může stát, že kvůli pokukování po plyšákovi vznikne chyba v domácím úkolu nebo se dítě špatně naučí látku.

Důležité je vybrat také vhodnou barvu, která by působila uklidňujícím dojmem. Školák se v pokoji musí cítit dobře. Stěny pokoje by měly pokrýt decentní světlé barvy. Zároveň použijte barvy teplé, které můžete doplnit nějakou studenější. Vyhněte se tmavým odstínům, které by mohly působit depresivně.

Vyhněte se také červené, která je dráždivá a může způsobit roztěkanost. Zelená a modrá uklidňují. Zelená je také přátelská, ale modrá může způsobit úzkostné stavy. Oblíbené jsou žlutá s oranžovou, které pokoj rozzáří a prohřejí. V kurzu je i růžová, která navozuje pocit bezpečí. Fialová zase podporuje fantazii a touhu učit se novým věcem. Jak využít barvy v malém prostoru jsme psali zde.

Dětské království

Pokud máte psací stůl a židli, je potřeba vše doplnit lampičkou vedle postelí a skříní. Na druhé straně ani nezapomínejte na prostor pro hraní, protože přece jen dětský pokoj zůstává dětským královstvím. U menšího dítěte použijte hračky, u teenagera nesmí scházet počítač, notebook nebo tablet, ale ani další oblíbené věci jako plakáty a podobně.

Sportovci ocení míče, brusle, tenisové rakety, ale také třeba skateboard nebo kopačky, kulturně nadané děti zase kytaru, flétnu, housle nebo stojan s barvami na malování obrazů. Dětem se ale bude líbit třeba i mikroskop, dalekoholed nebo různé vědecké věci.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008