Zapomeňte na náročné hrabání podzimního listí. Jde to i bez dřiny

 Zahrada 
22. září 2018 09:09 / Marie Popelková
  14
📷
5 fotografií v galerii
Letos hrabat nemusíte, zbavit se listí ze zahrady lze i jinak Depositphotos
Stromy dávají přes horké léto blahodárný stín, ale na podzim představují náročnou práci spojenou s hrabáním spadaného listí. Pokud chcete letos mít zahradu perfektně čistou, a nenadřít se přitom s hráběmi v ruce, poradíme, jak na to.

Obzvláště z velkých stromů je každý podzim na trávníku obrovské množství listí. Hrabání přitom obvykle nepatří mezi ty nejoblíbenější zahradnické činnosti. Hlavně po delší době začnou člověka bolet záda, o mozolech v dlaních ani nemluvě.

Pokud si letos hodláte námahu s hrabáním listí ušetřit, pořiďte si pomocníka v podobě vysavače listí. Za levnější modely zaplatíte několik stovek, za značkové pak kolem dvou tisíc korun. Nejde tedy o nějak závratnou investici, přitom práce zastane vysavač listí opravdu požehnaně.

Fouká, vysává i mulčuje

Samozřejmě, že záleží na konkrétním výrobku, ale většina vysavačů listí je multifunkční. Obvykle zvládnou tyto stroje vysávání i foukání, některé pak i mulčování.

Pokud vysavač nabízí všechny tři funkce, stane se pro vás likvidace listí doslova hračkou. Zařízení listí nasaje, drobné větvičky rozdrtí a vše pak nažene do sběrného koše. Na vás pak zůstane jen plný koš vysypat do kompostu. O tom, co do kompostu patří a nepatří, jsme psali zde.

I pouhé foukání ale práci obrovsky ušetří. Fukar nakupí listy na jednu hromadu a vy pak listí přemístíte do kompostu či bioodpadu.

Jak vybrat správný typ

Než si vyrazíte do obchodu vysavač listí koupit, rozmyslete si, zda si pořídíte elektrický nebo benzínový. Každému totiž bude vyhovovat něco jiného.

Benzínové vysavače jsou obvykle výkonnější a efektivnější. Na druhou stranu musíte počítat s tím, že než se pustíte do práce, budete si muset pořídit i palivo.

Elektrické vysavače listí jsou k dostání buď v kabelovém nebo akumulátorovém provedení. Oproti benzínovým strojům mají většinou nižší výkon, ale pokud máte menší či středně velkou zahradu, měl by vám elektrický vysavač stačit. Ocení ho i křehké ženy - je totiž lehčí než benzínový, navíc je i méně hlučný.

Na co si dát pozor

Kromě toho, jaký typ vysavače zvolíte, byste si při nákupu měli dát pozor také na technické parametry. Ty totiž rozhodují o všem.

Výkon

Výkon vysavače či fukaru volte vždy s ohledem na velikost vašeho pozemku. Pokud disponujete menší zahrádkou, udělá vám službu i méně výkonné zařízení. Jestli ale máte zahradu velkou a navíc hodně stromů, rozhodně se poohlédněte po silnějším stroji.

Minimální rychlost proudění by neměla být menší než 200 km/h (55,5 m/s), výkonné stroje zvládnou ale i 400 km/h (111 m/s). Více vypovídajícím parametrem je průtokový objem vzduchu, který se udává v m3/hod. Kvalitní stroje budou mít minimálně 400 m3/h a více.

Dobře také uděláte, pokud zvolíte výrobek, který umožňuje regulaci výkonu. Oceníte to ve chvíli, kdy budete například potřebovat odfouknout listí z okrasných záhonů, kde by mohl silný výkon napáchat paseku.

Sací otvor

Velmi pečlivě porovnávejte průměry sacích trubic. Slabé stroje s nízkým výkonem jsou nuceny používat nízké průměry. K slabému výkonu se pak přidá ještě časté ucpávání trubic listím. Hranaté tvary jsou k ucpávání ještě o něco náchylnější. Ideální tvar nasávacích trubic je kulatý a jejich průměr by měl být alespoň 15 cm.

Ergonomie

Pro delší práci je zásadní také ergonomie přístroje. Práce s přístrojem by neměla být příliš namáhává a neměla by bolet. Vysavače bývají často vybaveny kolečky umístěnými u ústí vysávací trubice, které ulehčují práci a odlehčují vašim rukám. Pro komfortní práci je důležitá také nízká váha fukaru. Zajímejte se také o to, zda je součástí výrobku ramenní popruh, či zda je možné jej dokoupit.

Ventilátor

Zajímejte se také o materiál, z kterého je vyroben samotný ventilátor. Při foukání to není rozhodující, u vysávání je to ale poměrně zásadní aspekt. Levné stroje mají ventilátor s lopatkami vyrobený z nedostatečně pevných plastů. Takový díl pak může přijít k úhoně s prvním větším kamínkem, který společně s listím vysajete. Větší výdrž mají ventilátory ze speciálního tvrzeného plastu. Ti nejlepší výrobci doplňují navíc ventilátor kovovými břity. Takto vybavený model dokáže rozdrtit listí mnohem jemněji - na jedno naplnění vaku vysajete více listí a méně se tak nachodíte ke kompostu a zpět.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve