V zahradě je vítaná, doma právě naopak. Kuna umí nadělat pořádnou neplechu

 Zahrada 
11. listopadu 2019 12:29 / Veronika Prášilová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Tato šelmička je tvor dvou tváří Depositphotos
Nastěhovaly se k vám na zahradu kuny? Ač je to možná překvapivé, můžete se radovat. Ovšem dávejte dobrý pozor, aby se vám nezačaly stěhovat ze záhonů do vnitřních prostor.

Znamenalo by to mnoho komplikací a problémů.

Kuna skalní

Kuny žijí převážně v noci. Jsou na pohled roztomilé a velmi mrštné. Ačkoli u nás žijí dva druhy kun, do okolí domů a zahrad zavítají v drtivé většině případů kuny skalní. Pro ně je typické tmavší zabarvení a bílá náprsenka.

V zahradě skvěle slouží

Pokud zůstane kuna pouze v zahradě, určitě ji nevyhánějte. Pomůže vám totiž s likvidací hrabošů a hryzců, jejichž návštěva není v zahradě nijak vítána. Jak ze zahrady vyhnat hlodavce, si můžete přečíst také zde. Pokud však máte v blízkosti také kurník se slepičkami, rozhodně jej dobře zabezpečte. Kuny mají totiž na tyto opeřence velký zálusk.

Nepouštějte si je domů

Dobré zabezpečení však budou potřebovat také různé kůlny, sklepy a dokonce i půdy. Právě tam se kuny stahují ze všeho nejraději a dokáží tam nadělat pořádnou paseku. Začiná to tím, že jsou zvyklé si své teritorium značkovat, a to například pomocí výkalů. Všechny kunou označené body začínají rychle čpět a vás obtěžovat nekončící zápach. 

Pozor na kabely a elektroinstalaci

Další výraznou komplikací, která je navíc při likvidaci nákladná, je záliba těchto šelmiček v překusování kabelů a dalšího podobného zařízení v domě. Stejně velký problém dokáží napáchat také v motoru auta, kde často rády nocují.

Jak na ně

Aby se vám přítomnost kun nevymkla kontrole, zkuste u vás doma provést několik opatření, díky kterým se vašemu obydlí vyhnou:

  • Utěsněte vstupní otvory.
  • V malých prostorách rozneste pár chcuvalců lidských vlasů nebo psí srsti.
  • Pořiďte si odpuzovače hlodavců.
  • Pokud máte vy, případně někdo v okolí psa, nechte ho čas od času okolí domu označkovat. Nic neodradí kuny tolik, jako zápach psí moči.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47