Vypěstujte si vlastní sladidlo bez kalorií

 Zahrada 
18. září 2018 15:50 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lipie je zdravou alternativou k cukru Depositphotos
I když jde o sladidlo, které je tisíckrát sladší, než rafinovaný cukr, je to vlastně léčivá rostlina. Jako náhrada běžného cukru je vhodná především pro ty, kdo trpí cukrovkou nebo potřebují zhubnout. Na to, jak je lipie sladká, neobsahuje ani jedinou kalorii.

Její původní domovinou je Střední Amerika a Karibik, kde ji původní domorodci mlsali jako alternativu cukroví. Cesta k nám jí trvala pěkně dlouho, ale dnes ji mají už v každém zahradnictví, a tak si ji můžeme vypěstovat a taky si na ní pochutnávat.

Za oknem v květináči

Její nespornou výhodou je i to, že ji nemusíme kupovat jako běžný cukr, ale můžeme si ji sami vypěstovat. Stejně jako o něco populárnější stévii. Ta však může mít pro někoho lehce specifickou chuť. Lipie je rozhodně neutrálnější. Nicméně – proč ji nevyzkoušet! Sazenici seženeme téměř v každém větším zahradnictví. A tam nám jistě také rádi poradí, jak o rostlinu pečovat.

Je však důležité vědět, že lipie – ač jde o rostlinu naprosto nenáročnou – nesnáší chlad a mráz. Nedávejte ji tedy na žádné místo, kde profukuje nebo je zima. Stejně tak nepřežije zimu na záhonku. Nejlépe se jí bude dařit přes sezonu na prosluněném záhonku nebo v domě či v bytě za oknem. Potřebuje dostatek slunečního svitu a propustnou půdu. Zálivka stačí jen mírná a hnojit není třeba. V létě může být i na balkoně nebo terase. Dávejte však pozor – teplotu po 8 stupňů nepřežije. Rostlinka vytvoří jistě zajímavou dekoraci. Její větvičky s drobnými listy a jemnými bílými květy mohou vytvořit až metrový převis.

Pro zdravé i nemocné

Její léčivé účinky byly už mnohokrát prokázány nezávislými studiemi. Opravdu tedy funguje. Bezesporu nejvíce pomáhá při nemocech dýchacích cest. Je vhodná jak na zánět průdušek, tak i na zápal plic nebo dokonce astma či černý kašel. Pomáhá při otocích, tělo lehce odvodňuje. Dokáže zmírnit nebo odstranit otoky a váčky kolem očí. Vnitřně také zklidňuje špatné zažívání, podporuje trávení a pečuje o zdravý žaludek.

Odstraňuje nadýmání a zmírňuje nucení na zvracení. Léčivých účinků má tedy široké spektrum. Jako sladidlo je lipie vhodná pro každý věk a nemá žádné nežádoucí účinky. Původní odrůda má silně kafrovitou příchuť, ovšem u nás se dají koupit vyšlechtěné sazenice bez této příchuti a tedy naprosto neutrální.

Užívání

Do většího hrnečku vložíme 1-2 čerstvé nebo sušené lístky aztéckého cukru. A necháme chvíli vylouhovat nebo jemně promícháme lžičkou. Čerstvé lístky ale můžeme přidávat třeba i do salátů, kterým dá lipie nový rozměr. Jak čerstvé tak i sušené lístky je pak možné používat také jako náhradní sladidlo do cukroví, buchet i koláčů. Vlastně všude tam, kde bychom za normálních okolností dali klasický cukr.

Okuste i citronovou lípii

Lippia citriodora je vlastně jakýsi citronový keř. Intenzivně voní a chutí připomíná něco mezi citronem, citronovou trávou a eukalyptem. Sušené lístky jsou ideální pro dochucení čaje – ideálně černého, kde dodá zároveň jak sladivost, tak i chuť citronu. Skvěle se hodí do čaje společně se sedmikráskami. Čerstvé lístky je pak možné používat místo meduňky nebo máty k ozdobení dezertů či drinků.

Témata: zahrada, sladidlo, cukr, lipie, čaj
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve