Někteří psi pojídají odpadky, jiní ničí nábytek. Poradíme, jak psa zbavit zlozvyků

 Mazlíčci 
19. září 2018 12:07 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Při výchově psa je třeba být trpělivý a důsledný Internet
Podobně jako někteří lidé trpí zlozvyky a například si koušou nehty, i pejsci mají řadu neřestí. Někteří žebrají jídlo, další si pochutnávají na odpadcích, pořád štěkají nebo ničí nábbytek. Psích zlozvyků se ale dá, podobně jako je to v případě těch lidských, zbavit. Je jen třeba vědět, jak na to.

Kdo se jednou rozhodl chovat psa, moc dobře ví, že to přináší nejen radost, ale i starost. A nejde jen o samotnou péči o psa, ale také o zvládání jeho nejrůznějších projevů chování. Během svého života si totiž mnoho pejsků osvojí spoustu zlozvyků. A řada jejich majitelů je přesvědčena, že nejde psy neřestem odnaučit. Zbytečně pak nevhodné chování svým čtyřnohým kamarádům tolerují. Jindy naopak němé tváře za jejich nevhodné projevy fyzicky trestají. Ani to ale obvykle nevede k nápravě.

Podle odborníků není na převýchovu psa nikdy pozdě. Jde totiž o velmi učenlivé zvíře, a to i ve starším věku. Klíčem k úspěchu je obrnit se trpělivostí a začít se pejskovi ve svém volném čase co nejvíce věnovat. Když zvolíte správnou metodu, obejde se převýchova i bez fyzických trestů. A jaké nejčastější zlozvyky trápí pejsky?

Žebrání

Mezi nejčastější psí zlozvyky patří žebrání a loudění. Pokud tyto zlozvyky chcete trochu eliminovat, tak musíte být opravdu přísní a nikdy psovi nedávat zbytky jídla, ani nic neházet od stolu. Pouze mu do jeho misky podávejte stravu v pravidelný čas.

Snažte se psům podávat psí granule nebo konzervy a nevařit jim lidské jídlo. Když pes začne loudit, vůbec si ho nevšímejte a pošlete ho na jeho místo. Také na psa nemluvte laskavým tónem, bude si myslet, že když takto kouká, je to v pořádku a bude v tom nadále pokračovat. A hlavně mu nikdy nic neházejte od stolu, v tom musíte být opravdu zásadoví. A stejná pravidla musí dodržovat i případná návštěva. Psovi totiž stačí takto přilepšit dvakrát či třikrát a zvykne si loudit. Dodržujte pravidlo, že pokud jíte, tak je pes na svém místě.

Neustálé štěkání

To, že si pes občas zaštěká, patří k jeho přirozenosti. Když doma štěkne na zvonek, je to v pořádku. Pouze dává najevo, že hlídá svou smečku a obydlí. Ale neustálé zběsilé štěkání, které otravuje život nejen vám, ale i sousedům, již v pořádku není. Důležité je určit slovo, kterým psa, když začne štěkat, důrazně upozorníte. Například: „ne“ nebo „nesmíš“. Psovi to říkejte rázně, ale přitom dostatečně klidně. Neřvěte na něj, to může štěkání jen zhoršit.

Pes často přejímá vaše nálady a pocity. Pokud na něj hystericky řvete, nemůžete očekávat, že se uklidní. Pomoci si můžete i pamlskem, ale nedělejte to pravidelně, nebo si pes zvykne, že vždy, když nebude štěkat, něco dostane. Pokud pes štěká například před obchodem, tak se třeba i 3x vraťte a uklidněte ho, dokud nepřestane vyvádět. V extrémních případech můžete použít i speciální elektrické obojky, o kterých jsme psali zde.

Rozkousané věci

Tento nešvar se neobjevuje pouze u štěňat, ale i dospělí psi mohou zničit věci kolem sebe - například boty či nábytek. A pokud přinutíte psa strávit s vámi delší čas třeba v restauraci, někteří jedinci jsou schopni z nudy prokousat i vodítko.

Řešení tohoto nešvaru je přitom docela snadné - mějte pro psa vždy dostatek „kousacích“ hraček, popř. speciálních pamlsků, které psa ve vaší nepřítomnosti zabaví. Pokud bude pes delší dobu sám doma, tak ho předtím vyvenčete a hrajte si s ním, aby si vybil energii a neměl pak doma potřebu ničit své okolí. Hračky noste s sebou, i když jdete se psem například do restaurace nebo kamkoliv, kde by se mohl nudit a začít  ničit věci. Je také důležité zjistit, zda psovo destruktivní chování není pomsta za to, že je například doma sám nebo kvůli separační úzkosti (například u psů z útulku).

Odpadkový fajnšmer

Dalším hodně nepříjemným psím nešvarem je takzvaná koprofagie. Jde o to, že si váš chlupáč rád zaběhne někam do křoví, kde si smlsne na cizím exkrementu. V lepším případě pak posvačí nějaké odpadky. I toto nezdravé "dojídání se" lze ale odnaučit.

V mnoha případech se to pejsek naučí již ve štěněčím věku, kdy to sleduje u své matky či sourozenců. Nenechávejte také psa dlouho samotného, může to dělat i z nudy.

Důležité je psa opravdu vycvičit na povel přivolání a sledovat ho při venčení. Pokud vidíte, že se blíží k místům, kde by nějaké takové „lahůdky“ mohly číhat, tak psa přivolejte k sobě. Dejte mu pamlsek, abyste mu alespoň trochu vynahradili „dobrotu“, o kterou přišel.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve