Je nejvyšší čas sklidit byliny ze záhonu. Víte, jak je nejlépe uchovat na zimu?

 Zahrada 
22. září 2018 13:48 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sušeným bylinám bude dobře v uzavíratelné nádobě Depositphotos
Zimní sezona nemusí být v žádném případě chudá na bylinky v kuchyni. Stačí, když teď nebudeme líní a všechny oblíbené druhy si nasušíme. Vyrazte na zahradu, sesbírejte všechno, co tam letos vyrostlo a uchovejte si čerstvou chuť i vůni.

Pokud jde o klasické bylinky, které budete používat v kuchyni, ty byste měli sbírat ideálně za teplého, suchého dne. Nejlépe ráno, když jsou aktivní látky v rostlinách nejvíce koncentrované. Každopádně u všeho, co budete sbírat na sušení, platí, že sbíráte pouze čisté a zdravé části rostlin.

Vonné byliny (například levandule)

Čaj z ní pomůže při nervové slabosti a stresu, bolestech hlavy a migréně, žaludečních kolikách, zácpě. Skvělá je na nemocná játra a žlučník. Poslouží i při aftech a zánětech dutiny ústní.

Sušení: U této bylinky je ideální sušit ji svázanou ve svazečku. Nádherně voní (navíc vám v domácnosti odpudí nevítaný hmyz) a v interiéru se díky svým fialovým kvítkům stane vítaným doplňkem. Abyste ovšem uchovali barvu i aroma, je nutné sušit ji na dobře větraném místě. Dobře usušenou rostlinku pak poznáte tak, že ji lze snadno rozemnout mezi prsty.

Kořen léčivky (například kostival)

Připravit si z něj můžete čaj. Pozitivně ovlivňuje krevní oběh, působí mírně projímavě, zmírňuje bolest a podporuje regeneraci tkání. Léčí žaludek, střeva a kašel. Zevně pak pomáhá při zlomeninách, zánětech, výronech či pohmožděninách.

Sušení: Kořeny se suší nejlépe nakrájené na cca 1 centimetr silné plátky. Sušit byste je měli pozvolna na větraném, stinném místě zhruba jeden týden. Případně i v troubě při max. 50°C. Usušenou bylinu uchovejte buď v jutových či papírových pytlích nebo ve vzduchotěsných nádobách.

Kuchyňské bylinky (například pažitka, petržel, bazalka)

Jde o bylinky, které běžně používáte v kuchyni na dochucení jídel. Jsou to ty, které můžete pěstovat i přes zimu v truhlíku za oknem a většině z nich se bude bez větších problémů dařit.

Sušení: Zkuste je „usušit“ mrazem. Nejlepší způsob je bylinky omýt, nadrobno nasekat a namačkat do gumové formy na výrobu kostek ledu. Necháte zamrazit do druhého dne. Po této době bylinky vyklopíte a vložíte do sáčku (speciálního na zmrazování potravin) a označíte názvem bylinky. Takto konzervované byliny neztratí téměř nic na chuti ani vůni. Navíc jsou kdykoliv připraveny k okamžitému použití.

Bobule (například rakytník)

Jde o podzimní vitaminovou bombu. Posiluje imunitu a je nepostradatelný při rekonvalescenci. Rakytník je rostlinou, o které se hovoří jako o české superpotravině. 

Sušení: Listy rakytníku se dají tradičním způsobem usušit a použít na čaj. Pokud chcete uchovat bobule, máte dvě možnosti. Plody nejprve rozdrťte v mixéru a drť pak přeceďte přes síto. Z drti zůstanou po vylisování slupky a semena. Ty je nutné rozprostřít na síto nebo na papír a dobře vysušit. Pak je můžete uchovat. Dalším způsobem je bobule vložit do polyetylenových sáčků a při -18°C zamrazit. Zmrazit můžete i pomixované bobule.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008