Pěstujte přes zimu doma těchto pět bylin, využijete je v kuchyni

 Zahrada 
08. října 2018 15:46 / Martina Langová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Je nejvyšší čas přenést si oblíbené byliny ze zahrady domů Shutterstock
Jsme zvyklí pěstovat je na záhonu, kde však zimu většinou nepřežijí. Přesaďte si alespoň tyto byliny do květináče nebo truhlíku a dejte je za okno. V zimě je pak můžete dle libosti využívat a na jaře znovu bez obav zasadit ven do země.

V chladných měsících roku nám chybí vitaminy, protože není nikde nic čerstvého. Ale to je omyl. I byliny nám mohou dodat cenné látky a navíc dokonale ochutí veškerá jídla. Na které druhy je vhodné se zaměřit?

Bazalka

Mnoho národů ji uctívá jako svatou bylinu. Je považována za rostlinu, která je symbolem lásky. Skvěle se jí bude dařit tam, kde jí zajistíte dostatek světla a tepla. Je možné ji přes sezonu pěstovat na zahrádce, ale i v truhlíku na okně, balkoně nebo přímo v bytě. Jak na to?

Pořiďte si v zahradnictví semínka bazalky. Ty pak sejte do zeminy jen řídce a zlehka přitlačte prstem. Pokud byste semínka zaseli příliš hustě, nejspíš vám zahnijí. Zemina by měla být humózní, může být přihnojena koňským nebo kravským hnojem. Pro bazalku je důležitá vláha, tu jí dopřávejte opravdu pravidelně. První zelené lístky uvidíte cca za tři týdny. Až vám vyroste do výšky cca 10 centimetrů, tak ji celou sestřihněte, začne vytvářet košatější trs. Navíc tím zabráníte i nežádoucímu květu.

Pro kuchařské účely sklízíme mladé čerstvé listy. Bylinka má hodně intenzivní chuť i aroma, které vařením ještě zesílí. Proto ji přidáváme ideálně až těsně ke konci varu nebo před podáváním. Čerstvé lístky můžeme přidávat i do zeleninových nebo těstovinových salátů či jako ozdobu na maso. Skvěle se hodí k rajčatům.

Majoránka

Patří mezi nejstarší a nejrozšířeněji pěstované koření, které se používá v celé Evropě. Pro majoránku připravte lehčí záhřevnou a vápenitou půdu. Jemné semeno vysévejte po špetkách a jemně zahrňte zeminou. Nezapomínejte často zalévat a přihnojovat. Bez toho by se jí nedařilo.

A co s majoránkou v kuchyni? Bramboračka by bez ní rozhodně nebyla to pravé. Přidává se ale i do dalších polévek. Oblíbená je však také na maso nebo ryby. Je součástí provensálského koření.

Máta

Je jednou z nejstarších léčivých bylin a znali ji již staří Egypťané. Vypěstovat ji ze semínek není jen tak. Ideálně uděláte, když si koupíte už sazenici (nebo mátu v květináči ze supermarketu) a doma ji přesadíte. Mátu je nejvhodnější množit kořenovými řízky. Co se týče stanoviště, pak je slunce naprostou nutností. A nezapomínejte hodně zalévat, případně občas pohnojit.

Máta se hodí na ozdobení veškerých koktejlů nebo pohárů či dokonce masa.

Šalvěj

Jde o zapomenutou léčivku našich babiček. Vypěstovat se dá bez problémů ze semen. Můžeme ji ale také množit i stonkovými řízky - zakořenění trvá asi čtyři týdny. Po zakořenění se vysazují do zeminy.

V kuchyni se používá hlavně na jehněčí a telecí maso. Neurazí ani v divočině či nejrůznějších nádivkách. Je skvělá na ryby nebo nasekaná a zamíchaná v bylinkovém másle.

Pažitka

Je to jedna z nejoblíbenějších českých bylinek. Velmi snadno ji zasadíte ze semen. Dá se však množit i vegetativně dělením trsů. Nové trsy mají být minimálně 2 – 3 cm velké. Hnojit není třeba a zalévat stačí občas.

Hodí se do studených i teplých jídel. Oblíbená je na chléb s máslem nebo do pomazánek. Ozdobit s ní můžete jakékoliv masité jídlo nebo zeleninový salát. Přidává se až na hotová jídla. Pokud byste ji tepelně upravovali, ztratíte nejen cenné látky, ale i její typickou chuť.

Připravte zahradu na zimu

Na podzim je nutné připravit zahradu na zimu. Pokud chcete, aby rostliny na vaší zahradě dobře zvládly zimní období, musíte je na to patřičně připravit. Podzimní hnojení ochrání rostliny před mrazem i chorobami.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008